Бившият бразилски президент Жаир Болсонаро е прекарал две нощи в

...
Бившият бразилски президент Жаир Болсонаро е прекарал две нощи в
Коментари Харесай

Виктор Орбан скрил Жаир Болсонаро в унгарското посолство в Бразилия от разследване за преврат

Бившият бразилски президент Жаир Болсонаро е прекарал две нощи в посолството на Унгария в Бразилия през февруари, евентуално с цел да се скрие от бразилските управляващи, които тогава проверяват неговия хипотетичен опит за прелом, написа европейската редакция на Politico, представена от " Фокус ".

Болсонаро удостовери в понеделник престоя си от две нощи в унгарското посолство, откакто New York Times разгласява запис от охранителна камера, показващ, че някогашният президент е бил признат от унгарския дипломат Миклош Халмай.

" Няма да отрека, че бях в посолството... Поддържам кръг от другари с някои държавни глави по света. Те са обезпокоени “, съобщи Болсонаро пред бразилската медия Metropoles, имайки поради другарството си с унгарския министър председател Виктор Орбан.

Краткият престой на Болсонаро в унгарското посолство се случва четири дни откакто федералната полиция на Бразилия конфискува паспорта му и арестува някои от някогашните му помощници. Според интернационалното право националните управляващи нямат право да арестуват лица в непознати посолства.

Не е извънредно политиците да влизат в пандиза в Бразилия. Настоящият президент Лула да Силва беше вкаран в пандиза, до момента в който водеше в анкетите против Болсонаро през 2018 година, проправяйки пътя за успеха на последния. По-късно присъдите на Лула бяха анулирани.

По-рано този месец Върховният съд на Бразилия разгласява документи, съгласно които, след загубата на изборите през 2022 година, Болсонаро е показал проект за анулация на резултатите пред висши военни. Той е разследван и за други хипотетични закононарушения, които отхвърля.

Миналата година последователи на Болсонаро нахлуха в държавни здания в Бразилия в подиуми, напомнящи за офанзивите на Капитолия на Съединени американски щати от 6 януари 2021 година от поддръжници на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

За разлика от Тръмп, кандидатирал се за президент на Съединени американски щати тази година, бразилските управляващи предходната година не разрешиха на Болсонаро да заема обществена служба до 2030 година

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР