Бившият баскетболен национал Веселин Веселинов, който в момента работи като

...
Бившият баскетболен национал Веселин Веселинов, който в момента работи като
Коментари Харесай

Веселин Веселинов: Целта на клубовете при подрастващите в Турция е най-вече да създават играчи

Бившият баскетболен национал Веселин Веселинов, който сега работи като треньор на подрастващи в школата на Хебър (Пазарджик), е част от програмата за развиване на Международната федерация баскетбол - ФИБА YDF. След извършената обичайната треньорска аудиенция в Истанбул, Веселинов разяснява за Българска телеграфна агенция видяното в Турция, където бе дружно с сътрудниците си Николай Николов от Дунав Русе, Християна Златкова от Светкавица и Силвия Пеева от Славия, които също вземат участие в програмата. 

„ Там федерацията е тясно обвързвана с клубовете и им оказва помощ доста да се развиват. Едно от нещата, за което разговаряхме е, че те избират да основават мощни играчи, които един да играят в мъжките тимове. Целта им е повече да основават играчи, а не да стават първенци на съответната възраст. Създаването на играчите, неизбежно води и до резултати в съответната възраст. Всеки знае, че в случай че имаш мощни състезатели, ще имаш мощна възрастова група “, съобщи Веселин Веселинов. 

„ На този стадий програмата ФИБА YDF обгръща 12/14-годишни и нагоре, и дава опция за обмяна на опит сред треньорите цяла Европа, а съответно при нас в тази ситуация на Балканите. Смятам, че е много добра стратегия, в която черпим опит и познания сред треньорите в района “, сподели Веселинов и продължи: „ Наблюдавахме тренировки в детско-юношеската школа на един нов частен клуб в Истанбул, който набира известност. Срещнахме се с координатора на детско-юношеската школа на Фенербахче, както и с треньора, който води старшата им възраст. Предимно обсъждахме метода, по който се случват нещата в школата. Разговаряхме и с основния треньор на Анадолу Ефес за подрастващи, който ни изясни по какъв начин се случват нещата в тяхната академия като метод на работа, брой треньори и селекция на децата. Във Фенербахче в женското направление в действителност равнището е много високо за възрастта им и състезателите бяха сносно селектирани. В мъжкото направление от Фенербахче ни описаха, че поради пандемията са имали интервал, в който не са упражнявали на цялостни обороти, само че са си сложили съответни цели, имат нов координатор на детско-юношеската школа и считам, че нещата ще се подобрят. “ 

„ Направи ми голямо усещане дисциплината и концентрацията, с която самите деца подхождат към подготвителния развой. Във всяка една школа имаше не един или двама треньори при подрастващите, а даже и по четирима треньори, които работеха дружно, в случай, че имаше група от 15 деца. Четирима треньори, които наблюдават метода на осъществяване, техническото осъществяване на детайлите и несъмнено, коригираха всяко дете. Задължително на всяка подготовка имаше по двама или трима треньори. От организационна позиция всичко беше на топ равнище. Чисто организационно има доста неща, които видях и мога да приложа. Хареса ми, че има доста положително отношение към самите деца, надлежно и те са много съсредоточени и стимулирани на тренировките “, разяснява още Веселин Веселинов. 

Той посочи обстоятелството, че тимовете в Турция са задължени да развиват сформира при подрастващите, които да вземат участие в младежка лига, която дава по-голяма опция на състезателите за прогрес и изяви. Също по този начин работата на огромните клубове като Анадолу Ефес и Фенербахче със скаути в цялата страна и наблюдават развиването на перспективни състезатели от ранна възраст. Колкото до уговорките си с подрастващите в школата на Хебър (Пазарджик), Веселин Веселинов съобщи: „ Нещата се развиват доста добре. Реални резултати се надявам да бъдат напред във времето, организацията е на високо равнище, има условия за тренировки, има нова зала. Създадени са може би едни от най-хубавите условия в България. Децата са подсигурени от тази позиция и в този момент е въпрос на време да се основават почтени състезатели за в бъдеще за НБЛ или националния тим. Надявам се един ден да се случи. Нещата занапред стартират да се развиват там. Всяко начало е мъчно, само че хората, които работят са много съществени и отделят време и старания, с цел да се случват нещата. “

Гледай баскетбол на MAX с най-вълнуващите дуели от Евролига, Еврокупа и Национална баскетболна лига на България, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР