Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц е обвинен в даване на

...
Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц е обвинен в даване на
Коментари Харесай

Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц обвинен във фалшиви показания

Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц е упрекнат в предоставяне на подправени показания пред Народното събрание, заяви австрийската прокуратура за стопански закононарушения и корупция, представено от " Билд ".


Консервативният политик и някогашният му шеф на кабинета Бернхард Бонели са упрекнати в предоставяне на подправени показания пред анкетната комисия " Ибиса " в австрийския парламент " по отношение на хипотетичната корумпираност на неговото държавно управление ", се споделя в изказване на прокуратурата.

В коментар преди оповестяването на обвинителния акт, Курц отхвърли обвиняванията, като съобщи в обществената медийна платформа X: " Очакваме истината най-сетне да излезе нескрито и обвиняванията да се окажат неоснователни. "

Процесът против него ще стартира на 18 октомври и в случай че бъде приет за отговорен, Курц - някогашен водач на консервативната Народна партия - може да бъде наказан на до три години затвор, се споделя в изказване на съда във Виена.

Дело за корупция

Делото е концентрирано върху въпроса дали Курц е дал отговор правилно на чуванията в парламентарната комисия през 2020 година и 2021 година, когато е бил запитан за назначенията в държавния холдинг OBAG.

Курц напусна поста си през 2021 година, откакто прокурорите сложиха него и още девет души под следствие по съмнение в корист с доверие, корупция и рушвет с разнообразни равнища на присъединяване.

През 2019 година вицеканцлерът на Курц, някогашният водач на крайната десница Хайнц-Кристиан Щрахе, подаде оставка поради видеозапис, на който той е в Ибиса с жена, представяща се за племенница на съветски олигарх, която явно предлага да уреди държавни поръчки и изяснява по какъв начин да се заобиколят законите за финансиране на партиите.

Австрийският канцлер Карл Нехамер се произнесе по случая преди публикуването на обвинителния акт, като съобщи: " Ако казусът е подобен, тогава най-сетне имаме опция да се стремим към изясняване и да го реализираме. "

След като напусна поста си, Курц работи като световен пълководец за софтуерния вложител Thiel Capital. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР