Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц е обвинен в даване на

...
Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц е обвинен в даване на
Коментари Харесай

Тръмпистът- путиноид Манфред Курц върви към пандиза

Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц е упрекнат в предоставяне на погрешни показания, заяви през днешния ден във Виена прокуратурата по икономическите въпроси и корупцията.

Обвиненията са свързани с изказвания, направени от 36-годишния Курц в проверяващата комисия, основана от австрийския парламент, с цел да изследва скандал за търговия с въздействие, обвързван с някогашния му съдружен сътрудник - Австрийската партия на свободата. Според обвиняването Курц е дал погрешни показания по въпроса до каква степен е бил привързан с проектите към държавния холдинг ÖBAG

През юни 2020 година в комисията Курц е омаловажил ролята си при назначението на ръководителя на държавния холдинг ÖBAG Томас Шмид. Според тогавашното му изказване той е бил авансово осведомен за решението, само че не е взел участие повече в процеса по назначението.

Въз основа на известия, разменени в чат обаче, станали притежание на прокуратурата, тя допуска, че някогашният началник на държавното управление е бил мощно зает с избора на фрагменти. Изглежда, че Курц и Шмид постоянно са обменяли отзиви по тематиката най-късно от средата на 2017 година От пролетта на 2021 година Прокуратурата по икономическите въпроси и корупцията проверява Курц по съмнение в предоставяне на погрешни изказвания. Според институцията размерът на наказването за закононарушението, за което той е упрекнат, е до три години затвор, написа Българска телеграфна агенция. 

Курц постоянно изрично е отричал обвиняванията и съобщи, че чака оправдателна присъда.

На среща през днешния ден с федералния канцлер на Германия Олаф Шолц в Залцбург, състояла се преди да бъде оповестено мнението на прокуратурата, канцлерът на Австрия Карл Нехамер е изразил удовлетворение, като е изтъкнал, че най-накрая „ съществува опция за изясняване на случая “ и това се отнася до всички наранени лица.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР