Бившият американски президент Тръмп предупреди за опасност от трета световна

...
Бившият американски президент Тръмп предупреди за опасност от трета световна
Коментари Харесай

Дейли Телеграф: Третата световна война е все по-близо

Бившият американски президент Тръмп предизвести за заплаха от трета международна война, написа лондонският в. “Индипендънт ”. Изданието отбелязва, че той е употребявал случая с нападението на проирански групировки с дрон против военна база на Съединени американски щати в Йордания, с цел да извлече политически дивиденти. Атаката взе жертви измежду американските военни в нападнатия обект.

“Преди три години Иран беше слаб, унищожен и под цялостен надзор. Благодарение на моята политика на оптимален напън иранският режим нямаше никакви пари да финансира терористичните си марионетки ”, написа Доналд Тръмп в обществената мрежа “Трус соушъл ” (Truth Social). “Но тогава пристигна Джо Байдън и даде на Иран милиарди долари, които бяха употребявани от режима за устройване на кръвопролития и кланета из целия Близък изток. ”

Бившият американски президент акцентира, че в случай че той беше президент, “нападението (срещу) базата в никакъв случай нямаше да се случи ”.

Третата международна война е все по-близо, само че малко на брой са подготвени да го признаят, отбелязва в подобен дух коментаторката на английският всекидневник  “Дейли телеграф ” Шерил Джейкъбс в своя публикация за консервативното издание. Според авторката опасността от световен спор в никакъв случай не е била по-голяма във времената след края на екзистенциалната борба на Америка против някогашния Съюз на съветските социалистически републики.

Джейкъбс отбелязва, че главната причина за увеличението на заплахата е неуспехът на властническите режими в най-различни области, като да вземем за пример обезпечаването на работа за популацията, справяне с бедността и разширението на междинната класа. Това, показва тя, в комбиниране с параноята на автократите във връзка с инакомислието ги изкушава да укрепят властта си посредством ориентиране на вниманието към външния зложелател, било то посредством експанзионистични районни войни или започването на високорискови екзистенциални спорове със Запада.

Бързо пълзящата рецесия, която породи след безпилотното нахлуване против американската база край йорданско-сирийската граница, е сладкодумен образец за това какъв брой плашеща е новата реалност, в която живеем. И въпреки и Иран да отхвърли да е взел участие директно в офанзивата, е ясно, че Ислямската република е надълбоко забъркана в следващото обвързвано с Техеран нахлуване, целящо да прогони Съединени американски щати от Близкия изток, отбелязва авторката.

Дъгата от спорове в Близкия изток се разраства, показва американският в. “Вашингтон пост ”.

Вестникът разяснява, че колкото и Белият дом да се пробва да демонстрира въздържаност, събитията на терена се развиват ускорено в тревожна посока.

Изданието отбелязва, че нестихващата война в Газа е хвърлила сянката си върху разнообразни елементи на района, в това число Ливан, Сирия и Червено море. Сега имаме и следващ стадий на изостряне на напрежението, обвързван с най-кръвопролитното нахлуване против американски бойци в района от последните месеци, това в Йордания, на което президентът Байдън към този момент даде сигнал, че Съединени американски щати ще отговорят, разяснява вестникът.

Съществуването на организация на Организация на обединените нации за подкрепяне на палестинците е застрашена от обвинявания в тероризъм, написа в. “Ню Йорк таймс ”.

Вестникът разяснява, че донори стартират да се отдръпват от най-важната конструкция за обезпечаване на филантропична помощ за Газа, откакто нейни чиновници бяха упрекнати, че са взели участие в нападението против Израел от 7 октомври и заради това тази организация скоро може да остане без пари.

Но съгласно събеседници на изданието от формалните среди в Израел част от израелското военно управление е на мнение, че разгърналата се обществена акция против организацията е рискова, тъй като в случай че тази конструкция бъде закрита, това може да провокира голям административен и логистичен вакуум в Газа, и то измежду сегашната филантропична рецесия.

Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне на палестинските бежанци и трудоустрояването им (УНРВА) играе извънредно значима роля – да вземем за пример при обезпечаването на храна, вода и медикаменти – и не е ясно кой ще запълни оставената от възможното ѝ разформироване празнина. По-голямата част от 2,2-милионното население на Газа е разселено и се укрива в центрове и учебни заведения, поддържани от тази организация, а също така тя оказва помощ и за насочването към нуждаещите се на филантропичната помощ, която влиза в линията всеки ден, отбелязва “Ню Йорк таймс ”.

“Три метода, по които Съединени американски щати могат да санкционират Иран след съдбовната офанзива с дрон ”, гласи заглавието на публикация на в. “Уолстрийт джърнъл ”.

Според вестника Вашингтон разполага с редица благоприятни условия да отговори на осъщественото от проирански милиции нахлуване, като те варират от директен удар по Ислямската република или по подкрепяни от режима групировки или по негов персонален състав в чужбина до усилване на финансовия напън върху намиращата се в тежко положение иранска стопанска система.

Но при избора на вид за реакция Белият дом би трябвало деликатно да реши дейностите си, с цел да откри точния баланс сред желанието си да даде безапелационен сигнал на Иран и съдружниците му, да отговори на натиска от Конгреса за решителни дейности и да не се допусне прерастването на рецесията в по-широкомащабна районна война.

Обстановката в Близкия изток е “изключително нестабилна ”, гласи заглавието на в. “Файненшъл таймс ”, в което е представено предизвестие на американския държавен секретар Антъни Блинкън.

Деловото издание разяснява, че до момента в който Вашингтон обмисля отговора си на нападението в Йордания, Иран се пробва да се разграничи от тази офанзива, при която бяха убити трима американски военнослужещи.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР