Бившият американски президент Джими Картър заяви, че се гордее с

...
Бившият американски президент Джими Картър заяви, че се гордее с
Коментари Харесай

Предшественик на Тръмп: Забрави за война срещу Сирия

Бившият американски президент Джими Картър съобщи, че се гордее с мира по време на ръководството си и предизвести сегашния президент Доналд Тръмп да не прибягва до каквито и да било военни дейности във връзка със Сирия или други горещи точки и непременно да избегне нуклеарно нахлуване, съобщи АР.

"Моля се той да резервира страната ни мирна и да не преувеличава или изостря провокациите в връзките със Северна Корея, Русия или Сирия ", сподели Картър в изявление.

"Надявам се Тръмп да е изцяло наясно, както беше с мен и други президенти, че една замяна на нуклеарни удари може да провокира злополука за цялото човечество ", добави той.

Деветдесет и три годишният някогашен президент акцентира, че даже лимитирана военна офанзива е нещо рисково и може да докара до неконтролируема ескалация.

Картър направи тези изявления, откакто президентът Тръмп съобщи, че обмисля военни дейности против Сирия в отговор на хипотетично химическо нахлуване против цивилни. Русия на своя ред съобщи, че сходна стъпка ще има тежки последици.



Картър даде изявление във връзка излизането неотдавна на новата му книга "Вярата: Пътуване за всички ", само че засегна редица тематики - от Тръмп и стопанската система до религиозните разногласия в американското християнство. Бившият президент, който е ревнив баптист, твърди, че американците претърпяват трайна ерозия освен на духовната си религия, само че и на доверието в държавните институции.

"Много хора изгубиха религия във върховенството на демокрацията ", означи той и цитира задълбочаващото се неравноправие, все по-откритата дискриминация против малцинствата и имигрантите, политическия развой, следен от парите и безконечния цикъл от войни и безизходни положения в интернационален проект.

Убеден демократ, Картър подлага на критика републиканеца Тръмп по доста въпроси и съобщи, че мнозина са осъзнали, че са сбъркали, като са го подкрепили за президент. Той обаче акцентира, че рецензията му не е отправена към индивида в Овалния кабинет и че избирането му е резултат от голям брой съществени проблеми, а не тяхната причина.



Отдавнашен критик на американската политика към Северна Корея, Картър изрази утвърждение за дейностите на Тръмп по отношение на Пхенян в последно време.

Никой настоящ американски президент не е посещавал Северна Корея, само че Джими Картър е бил в страната най-малко три пъти като някогашен президент, за финален път - през 2011 година, когато се опита да убеди севернокорейците да се включат в многостранни договаряния за преустановяване на програмата им за нуклеарно оръжие.

Все още имам вяра, че международните сили "могат да намерят метод да живеят в мир и естетика с хора, които са наши неприятели и с които имаме дълбоки разлики в разбиранията ", сподели в изявлението Картър.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР