Бившия кмет на община Родопи Йордан Шишков е оправдан по

...
Бившия кмет на община Родопи Йордан Шишков е оправдан по
Коментари Харесай

Обрат! Оправдаха бившия кмет на “Родопи“ Йордан Шишков на последна инстация

Бившия кмет на община " Родопи " Йордан Шишков е оневинен по всички обвинявания за занемареност след години правосъдни каузи. Това стана с решение на тричленен състав на Върховния касационен съд.
Прочетете още
Припомняме, че Шишков бе обвинен за длъжностни закононарушения, занемареност, умишлено подписване на неизгодни покупко-продажби и непозволено разходване на бюджетни средства. Тези му дейности съгласно обвиняването довели до крупно финансови вреди за общината - неустойки по контракти за близо 500 000 лв.. 

Делата против Шиков бяха по няколко контракта, в това число за ремонта на пътя Пловдив - Дедево. Първото дело от 2015 година завърши с неоправдателна присъда. В следствие проблема на Шикова бе обжалван пред редица инстанции, бе връщан за нови обсъждания, по някои обвинявания Шишков бе оправдаван, по други получаваше неоправдателна присъда.

На първа инстанция Шишков е бил приет за отговорен и е получил едногодишна условна присъда с 3 години изпитателен период, както и санкция в размер на 1000 лева Бившият кмет е трябвало да заплати и имуществените вреди в размер на 459 654,57 лева

Впоследствие обаче присъдата е анулирана напълно, Йордан Шишков е приет за почтен, а искът е бил отритнат. 

Делото се водеше от Апелативната профилирана прокуратура, която понастоящем е закрита. Последното решение, което разгласи екскмета на " Родопи " за почтен по всички обвинявания бе Специализирания углавен съд. 

Според Върховен касационен съд изводът на Апелативния профилиран углавен съд, че първата инстанция по неприемлив метод се е отклонила от обрисуваните с обвинителния акт рамки на обвиняването, е правилен, като в този смисъл претенцията за позволено нарушаване на закона е лишена от съображение. В този смисъл е и решението на тричленния състав от през днешния ден. 

Доводът в митинга за липса на значително изменение на обвиняването, " защото дали вредата за община " Родопи " е разследване на повода, призната от Специализирания углавен съд, или е резултат от подписаните две спогодби като цяло, ведно с всички клаузи в тях, е без значително значение, защото и в двата случая вредата е налична, а и подсъдимият е участвал на всички правосъдни съвещания, по време на които са били събирани доказателства за осъщественото от него закононарушение и е могъл да осъществя правото си на отбрана по тях ", не се възприема от висшите съдии. Те акцентират, че според обвинителния акт прокурорът не е претендирал вредата за община " Родопи " да е произтекла от сключването на самите спогодби, а от неуведомяването на общинския съвет за изменение на параметрите по договорите в подписаните от подсъдимия две спогодби. Магистратите показват още, че откакто Шишков е бил наказан по непредявено обвиняване, наличието му в правосъдното съвещание и присъединяване му при събирането на доказателства не подсигурява ефикасното практикуване на правото на отбрана. Също съществуването на вреда не е задоволително събитие, с цел да се одобри, че изменението на обвиняването е несъществено, както твърди прокурорът, тъй като тя би трябвало да е директна и непосредствена последица от държанието на подсъдимия такова, каквото е било разказано в обвинителния акт.

В претекстовете на касационния състав се отбелязва, че не неприемливото изменение на обвиняването е главната причина за постановяването на въззивната оправдателна присъда. Върховните съдии са безапелационни, че поради изложените съображения за липса на справедлива съставомерност на закононарушението в което Йордан Шишков е бил упрекнат, материалният закон е прибавен предписание с постановяването на оправдателна присъда.

Решението поставя завършек на сагата и не предстои на обжалване. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР