Бившите управляващи от ГЕРБ обявиха поредните си подозрения за манипулиране

...
Бившите управляващи от ГЕРБ обявиха поредните си подозрения за манипулиране
Коментари Харесай

ЦИК отхвърли твърдения на ГЕРБ, че избирател може да гласува два пъти

Бившите ръководещи от ГЕРБ оповестиха следващите си съмнения за манипулиране на изборите посредством машинния избор – този път обявиха, че съгласно тях има пропуск в методическите инструкции на ЦИК по този начин един гласоподавател можело да гласоподава два пъти. ЦИК отвърнаха, че това няма по какъв начин да стане.

ГЕРБ разиграха пред медии гласоподаване с демонстрационна машина. Според тях опцията за двойно гласоподаване идва от това, че след слагане на картата в машината, на екрана се появяват три варианти – гласоподаване и за президент и за депутати, гласоподаване единствено за държавен глава и негово вице, както и гласоподаване единствено за народни представители. По думите им " комплициран или умишлен гласоподавател " обаче може да избере да гласоподава да вземем за пример единствено за президент, а по-късно да вдигне скандал, че не му излиза опция да гласоподава за парламент. От партията настояват, че след разногласия на индивида ще бъде дадена втора карта, само че той може вместо да натисне да гласоподава единствено за народни представители, да избере първата алтернатива – за президент и за депутати. Така той ще е дал своя вот два пъти за президент и един път за парламент.

Цялата тази теза се гради на това, че в методическите инструкции на ЦИК е записано, че " гласоподавател, който е дал своя вот единствено в един тип избор и се е подписал в изборния лист, няма право още веднъж да гласоподава в другия тип избор ", само че сега на разногласието той няма да се е подписал.

Членът на ЦИК Емил Войнов изясни пред Mediapool, че до сходни операции няма да се стигне, тъй като без значение, че в методическите инструкции е записано, че гласоподавател не може да гласоподава наново, откакто " се е подписал ", членовете на секционните комисии са инструктирани да не дават втора карта, даже хората да са се объркали.

" Затова и в екрана два пъти излиза прозорец, в който гласоподавателят би трябвало да удостовери защо желае да гласоподава. След като е взел решение, няма право да се повтаря " , изясни той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР