Бивши служители в Пътни такси и разрешителни“ на ГКПП Кулата“

...
Бивши служители в Пътни такси и разрешителни“ на ГКПП Кулата“
Коментари Харесай

Бивши служители на ГКПП „Кулата“ съдят прокуратурата

Бивши чиновници в „ Пътни такси и разрешителни “ на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата “ стартират каузи против прокуратурата. Първите два процеса към този момент са в ход.

 

През 2006 година 20 чиновници от ръководството „ Пътни такси и разрешителни “, което работи на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата “, само че е конструкция към районното министерство, са арестувани с гръм и тропот и огромен медиен звук. Обвинени са, че са отмъкнали близо 4 млн. лв.. После ги съдят 16 години и най-после през септември 2022 година всички те са оневинени. Въобще показателна история за положението на правосъдната система тук и в този момент.

 

Сега Георги Божудов от Сандански желае над половин милион лв. обезщетение, само че Районният съд в Благоевград му дава само50 хиляди лв.. Той може да си търси правата и на идната инстанция. Да уточним, че преди време е бил упрекнат за присвоени над 424 524 лв..

 

Колегата му Николай Тренев пък чака четвърт милион обезщетение, само че делото още не е завършило в съда в Благоевград. Очаква се и други техни сътрудници да потърсят парично отмъщение за това, че преди време са били „ опозорени и професионално сринати “, откакто ги арестували за присвоени с подправени фактури близо 4 млн. лв..

 

До арестите се стига след обиск в дома на пътния инспектор Велик Христов в с. Марино поле. Там е открит чувал с документи на въпросното ръководство.

 

Разследването изследва над 100 000 квитанции, с цел да обясни кой чиновник какъв брой квитанции е пуснал, за какви суми и за какъв интервал от време.

От Министерство на вътрешните работи на шумна конференция изясняват, че чиновниците отчитали пред началството в София подправени квитанции със занижена стойност и по този начин „ икономисали “ обилни суми в евро. Като вътрешен министър по това време Румен Петков споделя, че арестите на „ Кулата “ и следствието против чиновниците е част от битката с корупцията.

 

Специално на Николай Тренев, който в този момент търси парично обезщетение от 250 хиляди лв., поради претърпените болки и неволи, преди време му е повдигнато обвиняване, че е присвоил 89 903 лв., като това е от относително дребните суми. Негови сътрудници обаче са били упрекнати за присвоени по над 400 хиляди лв.. Да допълним още, че в тези години магистрати обръщат внимание на високия стандарт на живот, който показали чиновниците от „ Пътни такси и позволения “. Те живеели по-нашироко даже от прословути митничари от граничния пункт. Според обвиняването Атанас Иванов взел над 460 хиляди лева, Марин Бардаров – близо 450 хиляди лева, Огнян Башлиев - 426 хиляди лева

 

В последна сметка следствието против 20-те чиновници сътворява обвинителен акт от 21 201 страници. По-голямата част от този незабравим с размера си документ, който не е ясно как точно може да бъде прочетен е изложение на транспортните средства, за които са издадени подправени документи, като в детайли са разказани датите на прекосяването на колите, а също и с какъв брой тъкмо е ощетен бюджетът. Според прокуратурата  вредата е 3 743 153,44 лв. и е нанесена единствено за 2 години – от 2002 до 2004. Голям проблем се оказва и разпечатването на неповторимо дебелия обвинителен акт. За задачата са ангажирани десетки принтери в цялостен Петрич. А когато стартира процесът, заради доста участници в него, съдът в града се оказва стеснен. Затова делото се мести в заседателната зала на кметството, където са струпани 73 папки с обвинителния акт – цяла планина от хартия.

 

Най-любопитното е, че всички страни в грандиозния развой – и подсъдими, и магистрати, са родственици: братя, сестри, братовчеди, фамилни другари, съученици. Оказва се, че сестра на обвиняем е прокурор, брачната половинка на различен е юрист, а дамата на трети е нотариус. По разнообразни аргументи отводи от делото си дават съдиите, които тогава работят в Районния съд в Петрич: Ангелина Бисеркова, Веселка Йорданова, Рая Манолева и Андроника Ризова, като някои от тях към този момент са в София, Сандански и Благоевград.

 

След това делото е разпределено на арбитър Диана Хаджиева, която по-късно става арбитър в Софийския областен съд. Тя обаче не си подава оставка, а го поема с огромен възторг, гръмва скандал. Засечени са диалози със СРС и в тях правосъдният охранител Георги Дончев, който стои на пост до вратата на съда в Сандански, изяснява на един от подсъдимите по мегаделото: „ Нашийо арбитър ке оправи работата! “.

 

Гласовитият народен представител по това време Яне Янев бързо прави съпоставяне със случая „ Красьо Черния “. Съдия Хаджиева, която в последна сметка въпреки всичко си подава оставка след изявлението на правосъдния пазач, е възпитаничка на ЮЗУ в мощните години на починалия проф. Александър Воденичаров. Преди това тя следва и приключва данъчна администрация, а когато е в последния курс се явява на кандидат-студентски изпити по история и литература. Приемат я право, като я записват напряко в трети курс, като и признават огромна част от изпитите. След това тя пък сляла две години и по този начин приключила бързо, само че с висок триумф. Който си може, си го може!

 

По-нататък делото против чиновниците от „ Пътни такси и позволения “ от Петрич в Кюстендил, тъй като и в прилежащия Сандански магистратите по един или различен метод, са родственици и другари с подсъдимите. Делото отива в Кюстендил и дефинитивно завършва в Окръжния съд през септември 2022 година Всички подсъдими са оневинени.

 

В исковата си молба до съда в този момент Николай Тренев твърди, че за 16 година от началото на следствието до края на делото той е претърпял „ мъченичество, мощен страх от евентуално ефективно наказване, стрес и терзания, чувствал се злепоставен, сринат напълно бил целият му професионален, публичен и личен авторитет всред роднините, сътрудниците, приятелите и обществото “.

Затова чака да бъде заплатен с 250 хиляди лв. и още 12 950 лева от неизплатени заплати. Ако искът му успее, парите ще платим жителите, не и прокуратурата, която в този случай се е отчела с обвинителен акт, заслужен за Гинес.

Автор: Уикенд, crimesbg.com

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР