Бивши и настоящи студенти отВСУ Черноризец Храбър:Намерете бивши съученици, състуденти,

...
Бивши и настоящи студенти отВСУ Черноризец Храбър:Намерете бивши съученици, състуденти,
Коментари Харесай

Варненският свободен университет Черноризец Храбър чества 30-годишен юбилей през тази учебна година

 Бивши и сегашни студенти от
ВСУ " Черноризец Храбър ":Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! или.Варненският свободен университет " Черноризец Храбър " откри образователна 2020 / 2021 година, в която ще означи 30-годишнината от основаването си, оповестиха от пресслужбата на висшето учебно заведение.

Специален посетител на церемонията бе министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Събитието почетоха кметовете на Общините Варна, Смолян и Рудозем – Иван Портних, Николай Мелемов и Румен Пехливанов, регионалният шеф на област с административен център Варна Стоян Пасев, генералният консул на Руската Федерация във Варна Владимир Климанов, ръководителят на Съвета на ректорите и ректор на СУ " Св. Климент Охридски " - проф. д.ф.н. Анастас Герджиков, ректорите на варненските университети, шефове на междинни учебни заведения, представители на правосъдната власт, обществени сътрудници и работодатели, които имат отношение към университета.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев поздрави управлението, преподавателите и студентите за приноса им към 30-годишното израстване и одобряване на Варненския свободен университет " Черноризец Храбър " като добра просветителна институция. " ВСУ " Черноризец Храбър " оформя и приключва цялостния академични профил на Варна - същински академични град, в който може да забележим всички области на висше обучение и цялостния професионален профил ", сподели министърът. Той се обърна към кметовете от Родопския район и акцентира дейното им присъединяване в поддръжка на филиала на университета в Смолян. На първокурсниците министър Вълчев пожела да намерят във Варненския свободен университет мястото, което ще им помогне за личностното развиване, да бъдат знаещи и можещи хора, да не престават да учат през целия живот.

С одобрение към студентите се обърнаха доцент доктор Красимир Недялков - президент на ВСУ " Черноризец Храбър " и ректорът проф. доктор Петър Христов. Благослов за здрава и сполучлива година направи отец Василий Шаган.

Гостите взеха присъединяване в Откритото взаимно съвещание на Настоятелството, Академичния съвет и Студентския съвет: " ВСУ " Черноризец Храбър " по пътя на  модернизацията на висшите учебни заведения “, водено от Президента на университета доцент доктор Красимир Недялков.

Ректорът - проф. Петър Христов и деканите на факултети показаха осъществяването на Концепцията за развиване на Варненския свободен университет в подтекста на плана за Стратегия за висше обучение 2020 - 2030 година Поставени бяха въпроси, свързани с неравнопоставеността сред държавните и частните университети, превръщането на България в привлекателна просветителна дестинация, споделените просветителни запаси, основаването на нови проучвателен структури  и други

Проф. д.ик.н. Анна Недялкова – ръководител на Настоятелството на ВСУ " Черноризец Храбър “, показа вижданията на университета на база на опита му, във връзка с плана за Стратегия на висшето обучение. Тя приказва за нуждата от по-голяма нормативна сигурност и непоклатимост на системата на висшето обучение. Коментирани бяха въпроси, свързани с районната специфичност на висшите учебни заведения, интернационализацията и качеството на образованието. " 30 % от инвестицията във висшето обучение се прави от частните университети, които са място за нововъведения. Ще продължим да настояваме за равнопоставеност на частните висши учебни заведения и за правата на младежите, които се образоват в тях “, сподели още проф. Недялкова.

В изявлението си министър Вълчев изрази мнение, че днешните студенти ще сменят специалности, а не работни места. Бъдещето ще изисква от тях повече интегрални, мултидисциплинарни познания и множествена просветеност. Той акцентира, че през идващите години облага ще носи не броят на студентите, а репутацията на университетите.

Кметът Иван Портних изведе водещата роля на университетите за реализирането на Варна като град на знанието. Николай Мелемов - кмет на Община Смолян и ръководител на Родопските общини поздрави Варненския свободен университет и екипа на Филиала в Смолян за всеотдайния труд и ангажираността към проблемите на Родопския район.  " Апостолското дело на ВСУ " Черноризец Храбър " способства Смолян да стане учебен център ", сподели той и добави, че университетът, институциите и бизнеса работят в синхрон.

В последвалата полемика се включих ректорите на висшите учебни заведения, студенти, кметове и представители на обществените сътрудници. 

Варненският свободен университет посреща образователната 2020 - 2021 с изцяло актуализирани образователни проекти и стратегии. Студентите в професионалните направления  " Администрация и ръководство ", " Икономика ", " Информатика и компютърни науки " и " Психология " могат да избират сред широкопрофилна подготовка с придобиване на втора компетентност или задълбочаване на профилираната подготовка, без смяна на периода и таксата за образование. Част от новата академична философия на ВСУ " Черноризец Храбър “ е и планът " Образование в партньорство “ за студенти от строителните специалности, логика на психиката и компютърните науки. Те ще придобият част от просветителните кредити  посредством образование в действителна бизнес среда.

Още фотоси и видео на:
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР