Бивши и настоящи студенти отВСУ Черноризец Храбър:Намерете бивши съученици, състуденти,

...
Бивши и настоящи студенти отВСУ Черноризец Храбър:Намерете бивши съученици, състуденти,
Коментари Харесай

ВСУ Черноризец Храбър преподписа Великата харта на университетите Магна Харта Университатум 2020

 Бивши и сегашни студенти от
ВСУ " Черноризец Храбър ":Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! или.Президентът на ВСУ " Черноризец Храбър “ доцент доктор Красимир Недялков преподписа Великата харта на университетите " Магна Харта Университатум 2020 “, в годината, в която Варненският свободен университет отбелязва своята 30-годишнина. 

Ръководството на университета взе участие в тържествената сесия, отдадена на 32-годишнината на " Магна Харта “, в която се разискват университетските полезности и отговорности в отговор на провокациите на бъдещето. В онлайн събитието вземат участие повече от 190 президенти и ректори на водещи университети от разнообразни страни по света.

Варненският свободен университет е един от първите три български висши образователни заведения, подписали Великата харта на университетите от 1988 година Преди 14 години - на 21 септември 2007 година в Болоня, автограф под декларацията поставя проф. д.ик.н. Анна Недялкова, която през днешния ден е ръководител на Настоятелството на университета. 

" Подписах " Магна Харта 2020 “, тъй като общността на ВСУ " Черноризец Храбър “  отстоява и ползва правилата за академична независимост и самостоятелност. Именно те са заложени в Стратегията за развиване на нашия университет, в полезностите ни, в просветителните стратегии, в работата и в отношението към студентите, в партньорството ни с други просветителни и научни институции “, сподели Президентът на Варненския свободен университет. Университетът е място за нововъведения, за развиване и за израстване. Той е общественост, която сплотява силата и концепциите на студентите, преподавателите и учените, водещи до прогрес на разнообразни общности, локални култури и екосистеми в световния свят. " Вярвам, че академичната независимост е нашата витална мощ! “, добави доцент Красимир Недялков.

" Магна Харта Университатум “ е основана през 1988 година във връзка 900-годишнината на Университета в Болоня. Хартата утвърждава главните правила на самостоятелност, заложени в задачата на университетите. Изследванията и преподаването би трябвало да бъдат интелектуално и морално самостоятелни от политическо въздействие и стопански ползи. Вторият принцип е преподаването и проучванията да са неделими – с присъединяване на студенти, ангажирани в търсене на познания. Третият принцип дефинира университета като място за образование и спор, отличаващ се с неприкритост за разговор и отменяне на нетърпимостта.

Великата харта слага началото на Болонския развой с построяването на единно Европейско пространство за висше обучение.

 

" Магна Харта “ е подписана от 904 университета от 88 страни по целия свят.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР