Бивши и настоящи студенти отМУ Проф.д-р Параскев Стоянов:Намерете бивши съученици,

...
Бивши и настоящи студенти отМУ Проф.д-р Параскев Стоянов:Намерете бивши съученици,
Коментари Харесай

Уникално за страната: Робот участва в операция във Варна

 Бивши и сегашни студенти от
МУ " Проф.д-р Параскев Стоянов ":Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! или.За първи път в Първа клиника по хирургия на УМБАЛ " Св. Марина “ - Варна се извърши неповторима за страната интервенция – робот-асистирана дясна хемиколектомия, по време на която се употребява особено багрило – индоцианин зелено, използвано при системата за флуоресцентна визуализация " da Vinci Fluorescence Imaging Vision “. Апаратурата е закупена по план BG05M2OP001-1.002-0010 " Център за подготвеност по персонализирана медицина, 3Д и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия “, финансиран по Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък “ и Европейските структурни и капиталови фондове.

Високотехнологичната интервенция се извърши благодарение на последното потомство роботизирана система Da Vinci Xi, a употребяваното багрило дава опция за съвършена визуализация на анатомичните структури, както и техните анатомични особености по отношение на съответния клиничен случай. Операцията бе осъществена върху пациент на 70 година с рак на възходящото дебело черво. Тя бе с дълготрайност 3 часа, като общата кръвозагуба на интервенцията бе напълно дребна – към 200мл.

Благодарение на тази неповторима и новаторска системата, хирургът безусловно може да се " потопи “ в оперативното поле. Широкоъгълната визуализираща система  осигурява огромно оптично 3D HD нарастване, с помощта на което зрението възприема  дълбочината на оперативното поле, посредством ясно забележимите тъканни равнини, отдиференцирайки се структурите и ясно насочване в анатомията.

Firefly системата е основана на флуоресценцията, която употребява близка до инфрачервената технология, която може да бъде визуализирана от единствената по рода си ендоскопска камера на робота Da Vinci Xi. Тя е предопределена да обезпечи ендоскопски забележими и близки инфрачервени флуоресцентни изображения в действително време. Firefly системата дава опция на хирурзите да правят минимално инвазивна интервенция, употребявайки общоприета ендоскопска забележима светлина, за образна оценка на съдовете, кръвния поток и свързаната с тях перфузия на тъканите и най-малко един от главните извънчернодробни жлъчни пътища, общ злобен канал и общ чернодробен канал, с потребление на близки инфрачервени изображения. Тази система има необятно приложение в коремната хирургия, защото с изключение на за интервенции на дебело черво, може да се употребява и при жлъчно-чернодробни интервенции, по време на които е належащо да се извърши интраоперативна холангиография (визуализиране на жлъчните пътища).

Благодарение на минимално инвазивната хирургия се обезпечава осъществяването на огромни по размер интервенции в коремната празнина, посредством дребни сечения на коремната стена. Това понижава общата кръвозагуба и контузията, което води до по-бързо възобновяване и връщане към естествена физическа интензивност на пациента. Още същия ден или на идващия ден пациентът може да бъде вдигнат на крайник и да стартира по-бързо своя оздравителен интервал. Благодарение на внедрената към този момент в ежедневната работа роботизирана система Da Vinci Xi и системата за флуоресцентна визуализация, се дава опция за допустимо най-детайлно осъществяване на оперативната намеса с акуратност до милиметър. Подобряват се също по този начин и онкологичните резултати, заради точната локализация на лимфната система и последващата лимфна дисекция.

МУ-Варна и УМБАЛ " Св. Марина “ към този момент приготви 4 екипа, които са в положение да правят целия набор хирургични интервенции в региона на коремната хирургия.

Екипите са минали образование във водещи европейски клиники и имат упоритостта да се трансфорат в център за подготовка на висококвалифицирани лекари за роботизирана хирургия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР