Бивши и настоящи студенти отМУ Проф.д-р Параскев Стоянов:Намерете бивши съученици,

...
Бивши и настоящи студенти отМУ Проф.д-р Параскев Стоянов:Намерете бивши съученици,
Коментари Харесай

МУ-Варна стартира дейности по новата Национална програма на МОН Европейски научни мрежи

 Бивши и сегашни студенти от
МУ " Проф.д-р Параскев Стоянов ":Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! или.С интернационален онлайн симпозиум на тематика Дълбока Мозъчна Стимулация (ДМС) (Deep Brain Stimulation (DBS)) Медицински университет – Варна сложи началото на научните действия по новата Национална Програма на Министерството на образованието и науката " Европейски научни мрежи ". В симпозиума, който се организира на 26 септември, учени от МУ-Варна- проф. доктор Явор Енчев (Председател на Организационния комитет и Модератор), проф. доктор Силва Андонова, проф. доктор Ара Капрелян и доктор М. Цалта разискаха разнообразни подходи при клинични случаи с интернационално приети специалисти неврохирурзи и невролози в региона на ДМС от Печ /Унгария/, Фрайбург /Германия/ и Новосибирск /Русия/. Темите, които се дискутираха, бяха свързани с дълбока мозъчна стимулация при болест на Паркинсон, при дистонии и при меланхолия, евентуални затруднения при лекуване с дълбока мозъчна стимулация, базисни стереотактични техники и съвременни образни тактики, въздействието на " остарели " и " нови " техники за дълбока мозъчна стимулация върху лекуването на лекарствено-резистентни двигателни разстройства както и трендове в развиването на дълбоката мозъчна стимулация. Представен бе и опита на МУ- Варна и УМБАЛ " Св. Марина " в лекуването с дълбока мозъчна стимулация на заболели с болест на Паркинсон, който бе оценен високо от интернационалните специалисти.

Общата цел на Националната Програма " Европейски научни мрежи " е да ускори и поддържа транслационната невронаука в Медицински Университет-Варна на най-високо равнище, както и да революционизира клиничната процедура за лекуване на мозъчни дегенеративни разстройства в България. За постигането на тази цел в границите на плана ще се откри дълготрайно съдействие с водещи в региона на невронауките интернационалните сътрудници, които да слагат МУ-Варна на челно място в научните проучвания, развиването и нововъведенията в изследванията и терапиите на невродегенеративни разстройства.

С Решение № 5578 06.08.2020 година на Министерския съвет е призната Национална научна стратегия " Европейски научни мрежи ", с която се финансират планови оферти, подадени в интервала 2017 - 2019 година и получили висока оценка в процеса на оценяване от Европейската комисия по мярката " Туининг " на Рамковата стратегия на Европейския съюз (ЕС) за научни проучвания и нововъведения " Хоризонт 2020 " (2014 - 2020 г.), открита посредством Регламент (ЕС) № 1291/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 11.12.2013 година според член 173, параграф 3 и член 182, параграф 1 от Договора за действието на Европейския съюз.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР