Бивши и настоящи студенти отМУ Проф.д-р Параскев Стоянов:виж ощеНамерете бивши

...
Бивши и настоящи студенти отМУ Проф.д-р Параскев Стоянов:виж ощеНамерете бивши
Коментари Харесай

Нов партньор за академично сътрудничество на МУ– Варна ще бъде Лисабонският университет

 Бивши и сегашни студенти от
МУ " Проф.д-р Параскев Стоянов ":виж още Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! Регистрирайте се или влезте в профила си.На 11 октомври 2019 година на посещаване в Медицински университет – Варна беше проф. доктор Фаусто Пинто – декан на Факултета по медицина при Лисабонския университет и началник на Катедрата по кардиология в университетската болница. Проф. Пинто е в град Варна, с цел да взе участие като гост-лектор на IX Конференция " ВарнаЕхо “ и употребява опцията да се запознае с Факултета по медицина на МУ – Варна.

Той беше приветстван от проф. Тодорка Костадинова – заместник-ректор по | " Mеждународното съдействие " и показа главните цели и трендове в работата на водещия португалски медицински факултет. В него се образоват 25 000 студенти по медицина и към 750 докторанти и постдокторани от целия свят.  Проф. Пинто посочи, че развиването на фундаменталните науки е обичайно мощно в Лисабонския университет, както и в невронауките, онкологията и симулационното образование. Той акцентира, че като началник на факултета, се стреми към консолидиране на клиничните с изследователските групи, като в това вижда същината на транслационна медицина.  Според проф. Пинто бъдещото развиване на медицината е в основаването на университетски центрове, в които взаимно работят университетският състав на факултета, университетската болница и проучвателен институт.

От своя страна, деканът на Факултета по медицина проф. доктор Златислав Стоянов и заместник-деканът проф. доктор Йото Йотов срещнаха госта със структурите, достиженията и целите в образованието по медицина в МУ-Варна.  Открити бяха области от общ интерес като кардиология и кардиохирургия, взаимно създаване на образователни стратегии по медицински дисциплини, включване в общи проучвателен екипи на докторанти и постдокторанти.

Представителите на лисабонския и варненския факултети се съгласиха, че здравната просвета и образование не могат да напредват без университетите да си сътрудничат и се съгласиха да подпишат съглашение за продан и подвижности по " Еразъм “. За по-конкретните потребности и по-тясното съдействие сред катедрите ще бъде подписан двустранен контракт за академично партньорство.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР