Бившето, закрито преди време сметище във Велчево, става игрище за

...
Бившето, закрито преди време сметище във Велчево, става игрище за
Коментари Харесай

Богаташко село се похвали с нова придобивка

Бившето, закрито преди време бунище във Велчево, става игрище за няколко типа спорт с име " Елишин “, написа " Борба “, базирайки се на кметския наместник Мустан Юсменов.

То е два декара и е съвсем готово. Намира се на края на селото, в посока Дебелец. Направено е напълно с подаяние на поданици на селото и жители от цялата страна. Поставено е видеонаблюдение, снабдено е с поливна система.

Облагородено е и мястото край него, озеленено е, има и ъгъл за отдих с беседка. А с цел да е по-удобно за прилагане, от центъра до оборудването е асфалтирана вътрешна уличка, с която се заобикаля засиленият трафик по главната пътна артерия.

Кметството се гласи за тържествено разкриване, когато всички строителни действия приключат.

" Това е една нова облага за селото, става доста хубаво. Всички поданици я утвърждават и вземат участие със средства и непринуден труд “, разяснява Мустан Юсменов. На игрището има и 50-60 седящи места, като седалките са били в Летния спектакъл във Велико Търново. Малкият стадион е осветлен с LED лампи.

Велчево е измежду най-предпочитаните за живеене села във Великотърновска община, тъй като е уредено. Затова и парцелите там вървят скъпо. Денонощна защита се грижи за спокойствието на хората в него, а то е третото в общината, където има видеонаблюдение. На равнище е сметоизвозването, уличното осветяване е на всички места.

На високо, с цел да се вижда отдалеко, в местността Бели бряг от година-две се издига каменен кръст, подаяние за селото от починалия строителен бизнесмен от остарялата столица Стефан Соколов. Вее се и българският трикольор. Това, което следва, е с парите по " Местни начинания “ – към 15 000 лева, да се изкърпят дупките по улиците. Ремонтът е плануван за това лято, а реализатор е " Пътни градежи – ВТ “.

Няколко належащи казуса във Велчево обаче провокираха свикването и на общоселско заседание, което се организира в читалището при много огромна посещаемост, градивно и в добър звук. На него участваха зам.-кметът на Община Велико Търново Георги Камарашев и общинският консултант Георги Марков.

Основно жителите желаеха да се реши въпросът със селската канавка, която би трябвало да обира повърхностните води от нивите. При проливни дъждове те потеглят по улиците и даже влизат в домовете в горния завършек на Велчево. Проблемът се задълбочил с разораването на отводнителните канали сред обработваемите земи за тяхното уедряване.

Кметският наместник Мустан Юсменов разговарял с тримата арендатори, а на общото заседание се избра представител, който знае по какъв начин механически да станат нещата.

Йовчо Караиванов е бил тракторист, познава нивите и в последна сметка единомислещо е решено да се прокопае нова канавка в земите на един от тези арендатори и тя първа да поема водите, които ще бъдат отведени в дерето Слатина. Тези дни той дружно с кметския наместник и земеделския производител ще обходят бъдещото трасе.

За пътния сектор Плаково – Велчево, който е в неприятно положение, има направен план, ремонтът на общинския път трябвало да се реализира предходната година, само че неналичието на държавен бюджет – оттова и финансиране, стопира реализацията му. Цялата дължина е 2,8 км. Поставен бе казусът и за свободно разхождащите се без намордник кучета. Всички притежатели на домашни любимци са предизвестени устно, а Мустан Юсменов приготвя и документално наставление, в което ще бъдат предизвестени да си разхождат кучетата с каишка.

Жителите на Велчево желаят и 5-6 легнали служители на реда, които най-малко малко да убият скоростта на профучаващите коли, най-много за Къпиновския манастир.

Представителите на Общината са дали обещание първоначално да бъдат сложени два броя на изходите от Велчево към Присово и Дебелец. Ще костват 5000 лева, само че зам.-кметът Камарашев е прецизирал, че това ще стане единствено в случай че има средства. На събранието е излъчен и предприемчив комитет за работа с Община Велико Търново по проблемите на селото.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР