Бившата зам.-шефка на Софийския градски съд (СГС) Петя Крънчева по

...
Бившата зам.-шефка на Софийския градски съд (СГС) Петя Крънчева по
Коментари Харесай

Калоян Топалов иска уволнението на една от заместничките на Владимира Янева

Бившата зам.-шефка на Софийския градски съд (СГС) Петя Крънчева по времето, когато ръководител бе Владимира Янева, подменяла протоколи от правосъдни съвещания по 2-3 пъти без да изясни за какво се постанова това; присъединявала такива с месеци, даже с години закъснение; умишлено лишавала страни по каузи от достъп до материалите по тях; отлагала е съвещания поради здравословни проблеми, само че не всеки път представяла документ за това.

Заради тези нарушавания предходната седмица във Висшия правосъден съвет (ВСС) е постъпило следващото предложение за формиране на дисциплинарно произвеждане против Крънчева от ръководителя на съда Калоян Топалов. Този път той желае уволнението й, осведоми " Правен свят ".

При инспекция през март 2017 година в цялото наказателно поделение на съда е открито редовно закъснение при администрирането на каузи само в състава на Крънчева. Целта на инспекцията е била да се подобрят отчетността и събирането на статистическа информация за делата в отделението.

Ревизията е установила, че Крънчева ограничавала и умишлено лишавала страните от достъп до материалите, като прибирала делата в деловодството на съда директно преди съвещанията. По този метод страните нямали опция да се срещнат в точния момент с материалите, което ставало причина и за отлагането на каузи.

Освен това задържала каузи при себе си, което пък препятствало изпращането на призовки в период. Така страните били нередовно призовавани, което на собствен ред също водело до отсрочване на производствата.

Установени били случаи, в които по 2-3 пъти Крънчева присъединявала протоколи по едно и също дело, като разликата в подмяната била с месеци. Тя не издавала предписание, с което да изясни за какво се постанова това, с какво новите се разграничават от старите и дали има разлики. По други каузи пък с месеци и даже до 3 години не присъединявала протоколи от правосъдни съвещания.

По делото за пране на пари против Валентин Димитров не бил прибавен протокол отпреди 7 години. От извършени 56 съвещания, протоколите от 42 от тях са добавени със забавяне от месец до 3 години. В различен случай пък Крънчева включила протокол, откакто изчела присъда.
При инспекцията е открито още, че тя отсрочва съвещания в последния миг по здравословни аргументи, като не всеки път показва болничен лист.

В обясненията си Петя Крънчева казвала, че това се дължи на огромна натовареност. Проверката, която направиха членове на правосъдния съвет при започване на 2015 година, сподели, че тя е била изключена от разпределението на каузи от май 2013 година до май 2014 година, а след това е била на 40% натовареност. Едва откакто подаде оставка като зам.-шеф на Софийски градски съд е на 100% натовареност, напомня профилираният уебсайт.

Калоян Топалов желае нейното освобождение поради безпричинно безучастие при осъществяване на служебните отговорности, редовно разстройване на постоянното осъществяване на правосъдните съвещания, обвързвано със своевременното известяван на страните. Създадена е от нея порочна процедура като с дейностите си ускорява публичното съмнение освен към съда, само че към цялата система, аргументира се още ръководителят на Софийски градски съд.

Това е четвъртото предложение за наказване на Крънчева през последните две години.

Още през 2015 година ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов изиска тя да бъде осъдена. Предложението се базираше на констатациите в отчета от инспекцията от правосъдния съвет в Софийски градски съд при започване на 2015 година Тогава инспекцията откри, че Крънчева е подала погрешна информация в съвета за разпределените ѝ каузи.

На 4 октомври 2016 година Съдийската гилдия я наказа с понижаване на заплатата с 15% за една година. Решението беше обжалвано от ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов пред Върховния административен съд. Производството обаче беше спряно до тълкувателно решение по разногласия за дисциплинарни санкции на магистрати. То към този момент е постановено и въпросът с Крънчева би трябвало да стартира още веднъж.

През пролетта на тази година последва ново предложение на Панов, този път за формиране на дисциплинарно произвеждане освен против Крънчева, само че и против други някогашни зам.-председатели на градския съд - Николай Димов и Иво Дачев. Поводът за това станаха констатациите в отчета на Софийски градски съд от април, от който се разбра, че през 2015 година в съда са позволени десетки нарушавания на закона при настояването и даването на позволения за подслушване, както и, че са подслушвани и следени дипломати.

Преди месец обаче съдийската гилдия отхвърли да стартира дисциплинарни производства против тримата и Панов още веднъж апелира решението на колегията.

Две седмици по-късно колегията почете предложение на ръководителя на Софийски градски съд Топалов и образува дисциплинарно произвеждане против Крънчева. Искането на ръководителя на съда тогава бе Крънчева да бъде намалена в служба арбитър в районния съд, а претекстът му - резултатът от инспекция на Инспектората към Висш съдебен съвет от предходната година. В акта на Инспектората са били дадени рекомендации на Топалов да предприеме ограничения за забавените от Петя Крънчева каузи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР