Бившата управляваща партия на свалената от власт лидерка на Мианма

...
Бившата управляваща партия на свалената от власт лидерка на Мианма
Коментари Харесай

Хунтата в Мианма разпусна бившата управляваща партия на Аун Сан Су Чжи

Бившата ръководеща партия на свалената от власт лидерка на Мианма Аун Сан Су Чжи бе една от 40-те политически партии, разпуснати през днешния ден, откакто не съумяха да спазят крайния период за регистрация за изборите, които се чака да удължат ръководството на военната хунта, заяви Българска телеграфна агенция.

Националната лига за народна власт (НЛД) е измежду десетките партии, които заемаха места в Народното събрание през последното десетилетие, само че бяха доста отслабени от военния прелом през 2021 година и репресиите от страна на хунтата.

Много от партиите не са в положение или не желаят да вземат участие в изборите, които бяха необятно отхвърлени от редица критици като подправени.

Назначената от военната хунта в Мианма изборна комисия заяви през днешния ден в изказване по държавната телевизия " Ем Ар Ти Ви " (MRTV), че 63 партии са се записали за присъединяване в изборите на локално или национално равнище, и уточни 40 партии, които са били автоматизирано разпуснати, защото не са декларирали присъединяване във вота.

През януари военното държавно управление одобри нов закон за регистрация на политическите партии, който затруднява опозиционните политически обединения да насочат съществено предизвикателство към желаните от хунтата претенденти. В него се дефинират условия като низък предел за членска маса, условия към претенденти и длъжности, които всяка партия без поддръжката на армията мъчно би могла да извърши, изключително в актуалната репресивна политическа атмосфера. Новият закон постановява, че съществуващите партии би трябвало да подадат ново заявление за регистрация в изборната комисия в период от 60 дни - до 28 март, а тези, които не съумеят, ще бъдат " автоматизирано анулирани " и ще се считат за разпуснати. В него се споделя също, че в случай че бъдат разпуснати по лично предпочитание или в случай че регистрацията им бъде анулирана по силата на закона, партиите би трябвало да поверят имуществото си на държавното управление, отбелязва Асошиейтед прес.

Изборите, за които не е оповестена дата, съвсем несъмнено ще бъдат извоювани от партия " Съюз за взаимност и развиване " - прокурист на военното ръководство, което беше разгромено от НЛД на изборите през 2015 година и на вота през 2020 година, който след това беше анулиран.

Популярната измежду народа на Мианма носителка на Нобелова премия за мир Аун Сан Су Чжи е измежду многочислените представители на НЛД, които понастоящем са в пандиза. Тя бе приета за отговорна по голям брой обвинявания в корупция, нарушение на закона за държавната загадка и подстрекаване, наред с други закононарушения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР