Бившата съдийка Румяна Ченалова е оправдана за длъжностно престъпление при

...
Бившата съдийка Румяна Ченалова е оправдана за длъжностно престъпление при
Коментари Харесай

Ченалова оправдана за длъжностно престъпление - допуснала грешка без умисъл

Бившата съдийка Румяна Ченалова е оправдана за длъжностно закононарушение при разглеждане на комерсиално дело, тъй като съдът е решил, че е позволила неумишлена неточност, резултат от недовиждане, заяви. Това излиза наяве от претекстовете на състава на Специализирания углавен съд с ръководител и докладчик Николай Димитров, с които преди 3 месеца Ченалова беше оправдана по главните обвинявания, а за документно закононарушение не беше осъдена поради изтекла отминалост.
Още по тематиката
Разследването против Ченалова стартира преди 5 години, като съгласно прокуратурата длъжностните и документни закононарушения са осъществени, до момента в който тя е гледала дело по искова молба на " ОЕТ - Обединени Енергийни търговци " ЕООД против НЕК. Става дума за 14 обособени действия, с които Ченалова нарушила Закона за правосъдната власт (ЗСВ) и Гражданския процесуален кодекс (ГПК), за да набави полза за ОЕТ. Прокуратурата твърди, че съдийката не е видяла нередностите в исковата молба на ОЕТ, а по нея не били платени дължими държавни такси за над 434 000 лв.. За НЕК настъпили нездравословни последствия от направените запори, а облагата на ОЕТ са неплатените държавни такси. Документното закононарушение е обвързвано със същото дело, защото Ченалова е упрекната, че е поправяла протокол по него, в който неверно допълнила, че ищецът ОЕТ е показал преводно разпореждане и е установена идентичността му с приложено по делото копие от документа.

Бившата съдийка беше приета за отговорна единствено за документното закононарушение с поправката на протокола , че е показано едно преводно разпореждане от ОЕТ. Според съда действието е било съзнателно, тъй като Ченалова не е уведомила правосъдния секретар за поправката, който по традиция следователно изслушвал записа от предходното съвещание. Съдия Димитров написа, че Ченалова е съзнавала, че оригиналът на този превод не е бил показан от ищеца по делото и не е направила параленост с копието.

" Не се касае за неточност или илюзия по отношение на осъществените дейности в предходното правосъдно съвещание, които да изключат умисъла, а за целеустремен акт на основаване на правосъден документ, който обективира погрешни условия, за да бъде употребен като доказателство за същите условия и изказвания. Предвид на горните условия следва са се одобри, че с това си държание подсъдимата съзнателно е нарушила служебните си отговорности и същото не се е дължало на неточност при осъществяване на функционалностите ѝ като арбитър. Това води и до извода, че тази част от инкриминираните дейности на подсъдимата Румяна Ченалова не се покриват от функционалния ѝ имунитет като магистрат и за същото следва да носи наказателна отговорност ", се споделя в претекстовете към присъдата. Според съда обаче това погрешно документиране е незначителен случай, тъй като не е довело до вреди - въпросното платежно разпореждане не е било само доказателство за възможното уважаване на желае, защото по делото са осъществени и експертизи, стимулира се съдът. В подобен случай наказването е единствено до 1 година затвор или пробация, а за такова закононарушение отминалостта е единствено 4 години и половина и тя е изтекла , защото действието е отпреди 7 години.

Съдът е приел за потвърдено също, че по делото не е била платена още първоначално дължимата държавна такса от близо 260 000 лв., за което на Ченалова също беше повдигнато обвиняване. Според прокуратурата по този метод тя е нарушила служебните си отговорности за независимо разглеждане на делото (чл. 8 от Закон за съдебната власт и член 9 от ГПК) и не е изпълнила задължението си да заяви на ищеца за неизправност на исковата молба и да му даде период да я в профил преди да прегледа делото.

В претекстовете на съда се споделя, че по този начин и не са събрани доказателства за връзки на Ченалова с ОЕТ , от които да се изведе извод за вероятни умишлени нейни дейности в интерес на ищеца. Съдия Димитров се доверява и на обясненията на Ченалова, съгласно които тя е позволила неточност.

" От тези елементи на обясненията се открива, че нарушаванията и неизпълнението на служебните отговорности позволено от подсъдимата, се е дължало на недовиждане и на предоверяване на посоченото в исковата молба, че към същата е прибавен и документ за платена държавна такса. Предвид на откритото, сегашния правосъден състав, приема, че тази група нарушавания и несъблюдение на служебни отговорности свързани с държавната такса са позволени от подсъдимата заради неточност, а не съзнателно, поради на което същите не могат да обусловят и пораждане на наказателна отговорност за съответния магистрат, в тази ситуация подсъдимата ", написа още в претекстовете на съда.

В тях арбитър Димитров акцентира, че не вижда нарушаване на Закон за съдебната власт за еднообразно използване на закона по отношение на всички, защото по делото нямало доказателства за привилегировано състояние на ОЕТ в комерсиалния спор. Съдът отбелязва, че това комерсиално дело е било гледано по нормалния за Ченалова метод, без да има данни за някакъв друг метод - предпочитано насрочване и умишлени нарушавания в интерес на ищеца. Затова и нямало учредения Ченалова да бъде наказана за длъжностно закононарушение. Съдът не приема за потвърдено и настъпването на обилни нездравословни последствия от неплатената държавна такса, защото прокуратурата не е показала доказателства за директна връзка сред двете.

Според съда Ченалова не е направила и останалите нарушавания, за които прокуратурата я упрекна.

Присъдата обаче не е дефинитивна и може да бъде протестирана пред Апелативния профилиран углавен съд.

Румяна Ченалова беше дефинитивно освободена от правосъдната система предходната година, откакто Върховният административен съд (ВАС) удостовери решението на Висшия правосъден съвет за уволнението ѝ от ноември 2015 година Дисциплинарното произвеждане против нея беше формирано по предложение на тогавашния правосъден министър Христо Иванов и се отнасяше до четири групи нарушавания - закъснение на произвеждане, нарушаване на Етичния кодекс, накърняване на престижа на правосъдната власт и несъблюдение на други служебни отговорности.

Проблемите на Ченалова започнаха през 2015 година, когато тогавашният френски дипломат Ксавие Лапер дьо Кабан заприказва за " гнилите ябълки " в правосъдната система на България. Тогава той упрекна съдийката в корупция по отношение на гледаното от нея дело за неплатежоспособност на две дъщерни сдружения на френския дистрибутор " Белведере ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР