Бившата съдийка Румяна Ченалова е оправдана по всички обвинения от

...
Бившата съдийка Румяна Ченалова е оправдана по всички обвинения от
Коментари Харесай

Спецсъдът оправда бившата съдийка Румяна Ченалова

Бившата съдийка Румяна Ченалова е оправдана по всички обвинявания от Специализирания углавен съд (СНС). Това потвърдиха заот съда, откакто нощес Ченалова заяви за присъдата във " Facebook ".

 Върховен административен съд удостовери дефинитивно дисциплинарното уволняване на Румяна Ченалова Виж още

Делото против нея продължи близо 3 години. Обвиненията против някогашната съдийка от Софийския градски съд (СГС) са за закононарушение по работа и за документно закононарушение . Според прокуратурата те са осъществени, до момента в който Ченалова е гледала дело по искова молба на " ОЕТ - Обединени Енергийни търговци " ЕООД против НЕК. Престъплението по работа било осъществено с 14 обособени действия, с които Ченалова нарушила Закона за правосъдната власт и Гражданския процесуален кодекс, за да набави полза за ОЕТ. Прокуратурата твърдеше, че съдийката не видяла нередностите в исковата молба на ОЕТ, а по нея не били платени дължими държавни такси за над 434 000 лв. . За НЕК настъпили нездравословни последствия от направените запори, а облагата на ОЕТ са неплатените държавни такси. Документното закононарушение е обвързвано със същото дело, защото Ченалова поправяла протокол по него.

Първият обвинителен акт през 2016 година беше импортиран точно в Софийски градски съд, само че арбитър Вера Чочкова приключи делото, тъй като реши, че Ченалова е работила в обсега на функционалния си имунитет и не е направила закононарушение. Софийският апелативен съд (САС) анулира определението и сподели, че дело би трябвало да има, само че последва отказ на арбитър Мирослава Тодорова от Софийски градски съд, съгласно която също няма закононарушение. След това обвинителният акт беше върнат още веднъж, само че от арбитър Даниела Талева, която видя основни нарушавания, с които се съгласи и САС.

След измененията в Наказателно-процесуален кодекс прокуратурата прати делото в спецсъда, само че и той видя същите пороци в обвиняването, които бяха доказани и от Апелативния профилиран углавен съд.

След следващото внасяне на обвинителен акт, арбитър Николай Димитров отхвърли още веднъж да го върне, защото покривал минималните стандарти, а и към този момент трябвало да се даде приоритет на разглеждането на делото в рационален период.

" Днес Специализираният съд се произнесе с присъда, с която ме оправда по повдигнатите над 10 обвинявания и приключи производството по едно от тях (по което естествено ще обжалвам). Благодаря на всеки, който ми вярваше и беше до мен в сложните седем години , в които претърпях клюки, задържане, търсене, ограничавания, правосъдно разследване, кошмара да очаквам присъда. Благодаря на сътрудниците от Софийски градски съд, които през 2016 и 2017г. имаха смелостта да напишат в правосъдните си актове, че не съм направила закононарушение и прекратиха делата ", написа Ченалова в обществените мрежи след присъдата.



Тя обаче не е дефинитивна и предстои на обжалване и митинг пред Апелативния профилиран углавен съд.

Миналата година Ченалова беше дефинитивно освободена от правосъдната система, откакто петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) удостовери решението на Висшия правосъден съвет за уволнението ѝ от ноември 2015 година Дисциплинарното произвеждане против нея беше формирано по предложение на тогавашния правосъден министър Христо Иванов и се отнасяше до четири групи нарушавания - закъснение на произвеждане, нарушаване на Етичния кодекс, накърняване на престижа на правосъдната власт и несъблюдение на други служебни отговорности.

 Ченалова води листа на партия Виж още

Те бяха открити в хода на инспекцията на активността на синдика Панайот Велков. Той е бил назначен за краткотраен синдик на няколко сдружения, за които има формирани каузи за неплатежоспособност, а докладчик по тях е била Ченалова. Предложението за дисциплинарка се базираше и на инспекция по сигнал на ОББ във връзка на дейностите на Ченалова по четири търговски каузи.

Скандалът към Ченалова стартира през 2015 година, когато тогавашният френски дипломат Ксавие Лапер дьо Кабан заприказва за " гнилите ябълки " в правосъдната система на България. Тогава той упрекна съдийката в корупция по отношение на гледаното от нея дело за неплатежоспособност на две дъщерни сдружения на френския дистрибутор " Белведере ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР