Бившата ръководителка на румънската Национална дирекция за борба с корупцията

...
Бившата ръководителка на румънската Национална дирекция за борба с корупцията
Коментари Харесай

Румънката Лаура Кьовеши води в конкурса за главен прокурор на ЕС

Бившата ръководителка на румънската Национална дирекция за битка с корупцията (НДБК) Лаура Кьовеши се е класирала преди всичко в състезанието за основен прокурор на Европейската прокуратура след изявление пред жури от експерти по право от Европейския съюз, оповестява осведомителният уебсайт Зиаре, представен от Българска телеграфна агенция.

Журито е съставило лист от трима утвърдени претенденти за висшия пост, като Кьовеши е преди всичко, следвана от Жан-Франсоа Бонер (Франция) и Андрес Ритер (Германия).
Сотир Цацаров се среща с шефката на румънската спецпрокуратура Вчера Лаура Кьовеши беше на конгрес на Върховен касационен съд
Списъкът е бил изпратен до ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни, както и до румънския министър на правораздаването Тудорел Тоадер в качеството му на ръководител на Съвета по правораздаване и вътрешни работи в границите на румънското председателство на Европейски Съюз.

От този лист ще бъде определен спечелилият в състезанието за поста от Европейския парламент и Европейския съвет посредством консенсус. Гласуването в Екологичен потенциал и в Съвета ще се състои в края на февруари и при започване на март.

Според регламента европейският основен прокурор има 7-годишен мандат, който не може да се възобновява.
Европейската прокуратура, която се чака да проработи от 2020 година, ще проверява и изправя пред съда причинителите на закононарушения, които засягат финансовите ползи на Европейски Съюз, като и трансграничните случаи на корупция, пране на пари и данъчни измами, при които вредите са на стойност над 10 милиона евро.
Управляващите в Румъния принудиха президента да в профил антикорупционния прокурор Конституционният съд не даде друга опция на Клаус Йоханис
Лаура Кодруца Кьовеши беше основен прокурор на Румъния в интервала 2006-2012 година и основен прокурор на НДБК в интервала 2013-2018 година Миналата година тя беше отстранена от длъжността по искане на правосъдния министър, който я упрекна в голям брой злоупотреби. Президентът Клаус Йоханис в началото отхвърли да я в профил, само че след решение на Конституционния съд подписа съответния декрет.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР