Бившата правителствена болница Лозенец е източила 400 хил. лева от

...
Бившата правителствена болница Лозенец е източила 400 хил. лева от
Коментари Харесай

Костадин Ангелов и НОЩ останаха безмълвни на въпрос защо бившата правителствена болница е източила 400 бона от НЗОК

Бившата държавна болница " Лозенец " е източила 400 хиляди лв. от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) с отчитането на подправени хоспитализации, откри следствие на Миролюба Бенатова , излъчено в две елементи в предаването " Алтернативата " по ТV1.

Става въпрос за над 100 души, които първо са минали на профилактични прегледи през болница " Лозенец " по линия на частен осигурител, с който техните работодатели имат подписан контракт.

" Разследването ми стана обект на медиите чак откакто от " Здравната каса " ми дадоха отговор на питане по Закона за достъп до публичната информация. Този документ даде законен мотив на медии да цитират следствието ", изясни Бенатова в ефира на " Честно казано с Люба Кулезич ".

Бенатова попита и здравния министър на постоянния брифинг на Националния действен щаб.

Те обясниха, че не знаят защо става въпрос и не са се срещнали с следствието на Бенатова.

" Министерство на здраевопазването ли е предписание тази инспекция? Аз не съм шеф на болница ", отговори й Ангелов.

ЕТО КАКВО НАПИСА БЕНАТОВА:

ТЕХНИЧЕСКА ГРЕШКА

Правителствена болница е върнала по сметката на РЗОК - София над 230 хиляди лв. за регистрирани през ноември фиктивни пациенти. Прокуратурата ще ревизира кой е подписвал мнимите лежащо заболели с „ Емболия и тромбоза на долните крака “. За други надвзети 139 528 лв. шефът е получил констативен протокол. Това се вижда от отговора, получен по Закона за достъп до социална информация по сигнала ми до НЗОК от 6 януари.

Още детайлности:

Техническа неточност. Така от МБАЛ Лозенец, по-известна като Правителствена болница, изясняват в писмо до Здравната каса регистрираните, само че неслучили се хопситализации по клинична пътека 20.1, за м. ноември предходната година. За декември няма изплатени суми.

„ Предстои контракта с МБАЛ „ Лозенец “ по клинична пътека 20.1 / “Емболия и тромбоза на долните крака “/ да бъде отчасти преустановен “, се споделя в заключението от инспекцията.

Според инспекцията, болничното заведение е получила 238 667 лв. за 65 регистрирани пациенти, наречени " техническа неточност ". Болницата е върнала сумата назад по сметка на РЗОК на 8 януари – два дни след подадения от „ Алтернативата “ сигнал и в деня на назначение на инспекцията от НЗОК в болничното заведение. Проверката е почнала действително на 11 януари и е приключила на 29 януари 2021г., излиза наяве от отговора. От болничното заведение декларират в публично писмо до РЗОК, че техен чиновник е позволил техническата неточност, преди проверяващите да са стъпили в Правителствена.

Какъв вид е „ техническата неточност “ и по какъв начин е позволена 65 пъти, от инспекцията не е изяснено.

По данни от сигнала, става дума за десетки пациенти, минали през болничното заведение за профилактични прегледи, по линия на спомагателното си здравно обезпечаване, а след това разказани и регистрирани като приети в болница по неотложност с „ Емболия и тромбоза на долните крака “. За всеки един от тях, за еднодневен престой, болничното заведение би трябвало да получи 3671 лв. от Здравната каса.

Проверяващите са ревизирали 61 пациентски досиета за октомври, 75 за ноември и 220 за декември предходната година. От тях, изплатени по клинична пътека „ Емболия и тромбоза на долните крака “, има през ноември, като от болничното заведение признават, че за 65 случая е позволена „ техническа неточност “ и връщат получените 238 667 лв..

Неясно за какво проверяващите са събрали единствено 7 заявления от пациенти, които декларират и документално, че на датите регистрирани като пациенти, са били единствено на профилактични прегледи.

За тези седем души проверяващите означават, че съществуват документи, подписани от тяхно име в болничното заведение. Кой ги е подписвал, вероятно ще открива прокуратурата.

Проверката открива още 38 случая, за които болничното заведение е получила суми, без съображение, в 10 случая в историята на болестта липсват проучвания, в различен случай не е спазен лечебният логаритъм, а в 23 от тестваните истории на болестта, болничното заведение е в нарушаване на националния рамков контракт. За тези установени нарушавания, проверяващите са сметнали като надвзети 138 528. 40 лв.. За тях шефът на МБАЛ „ Лозенец “ е получил протоколи. Какво следва от тези известия на контролния органи и дали ще се трансфорат в наказателни постановления, в обобщението от инспекцията, не се оповестява.

Проверяващите от здравната каса са събрали единствено 5 писмени заявления от хора, които са регистрирани като пациенти, само че не са били такива. След края на инспекцията, са получени още две заявления. Те са на участвалите в репортажа на „ Алтернативата “ Боян Бакърджиев и Гергана Христова. И двамата описаха в предаването, че са получили позвъняване от чиновници на Здравната каса, пред които са декларирали в телефонен диалог, че не са лежали в болница, а единствено са били на обзор. Обещано им е, че ще получат декларацията, която да попълнят, на електронната си поща, което не се е случило.

Христова и Бакърджиев попълнят анкетата откакто упорстват да го създадат и отиват на място при проверяващите от НЗОК.

Защо проверяващите не са събрали писмени заявления от 65 души, регистрирани като " техническа неточност ", както и от останалите открити като записани, само че нелекувани, не излиза наяве.

Отговорът, който изтъквам, е получен по Закона за достъп до социална информация /изх. 24-03-18/09.02.21 с противоположна разписка/. Подписан е от шефа на Националната здравноосигурителна каса проф. доктор Петко Салчев и още петима чиновници на институцията.

Моята предварителна инспекция сподели, че хората, записани като пациенти, признати по неотложност, са представители на най-малко 5 огромни компании. Всички те обявиха, че биха свидетелствали пред проверяващ орган.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР