Бившата първа ракета на България в женския тенис Сесил Каратанчева

...
Бившата първа ракета на България в женския тенис Сесил Каратанчева
Коментари Харесай

Сесил Каратанчева се завръща

Бившата първа ракета на България в женския тенис Сесил Каратанчева ще играе в квалификациите на „ Ролан Гарос “, които стартират на 22 май. Завърналата се на корта след съвсем четиригодишно неявяване софиянка получи право да взе участие в шампионата от Големия шлем в Париж, с помощта на замразен ранкинг, съгласно който е №213 в ранглистата.

Каратанчева разгласи, че още веднъж ще играе професионално в епизод 54 на подкаста ми „ Начален удар “ на 9 март, само че тогава още не е смяла да мечтае, че ще взе участие отново в най-успешния си шампионат в Шлема. Съдете сами – от девет победи в главните схеми на надпреварите от огромната четворка, Сесил е спечелила шест във Франция. Тя в никакъв случай не е крила, че Париж е любимят ѝ град.

Там тя приключи по ослепителен метод кариерата си при девойките като на 14 години завоюва купата при девойките. През 2004-а българката стигна до мача за трофея на 6 юни без изгубен сет. На финала Каратанчева също беше безапелационна – 6:4, 6:0 против румънката Магдалена Гойня.

Година по-късно Сесил взе участие към този момент при дамите. Тя изненада експерти и фенове с триумфалния си поход си на „ Ролан Гарос “, откакто записа победи над Альона Бондаренко, Шинобу Асагое, Винъс Уилямс и Еманюел Галярди. На четвъртфинала Каратанчева поведе на опитната Елена Лиховцева от Русия, само че в последна сметка отстъпи след 6:2, 4:6, 4:6.

Тук някъде свърши и блестящия напредък на българската тенисистка, която доближи до №35 в международната класация след шампионата, тъй като в допинг тестът ѝ в Париж бе намерено съществуването на нандролон. Останалото е известно – през януари 2006 година Сесил получи сурово двугодишно наказване да не играе.

Точно 10 години след четвъртфинала в Париж Каратанчева направи ново мощно показване. Тя стартира от квалификациите през 2015 година и записа три поредни триумфа, с цел да се класира за главната скица. В първия кръг тя се изправи против някогашната лидерка в международната класация и 25-а сложена на „ Ролан Гарос “ Йелена Янкович. Противно на упованията българката беше по-добрата на корта и победи справедливо с 6:3, 6:4. В идващия кръг взе първата част против американката Ирина Фалкони, само че умората си сподели думата и в последна сметка Сесил отстъпи с 6:3, 1:6, 2:6.

Сесил не счита, че четвъртфиналът на „ Ролан Гарос “ при дамите е най-големият ѝ триумф, тъй като през 2005-а е била доста дребна и не е осъзнавала какво е направила. И по тази причина за нея по-голямо достижение е достигането през 2015 година до втори кръг в Париж и преди този момент полуфинала в Акапулко. Това тя съобщи в „ Начален удар “ през януари 2021 година.

Способна ли е българката на нов добър резултат в Париж при завръщането си след раждането на своя наследник? За последно тя игра на клея във френската столица през май 2018 година, когато загуби в първия кръг на пресявките от сегашната звезда на женския тенис Онс Жабьор с 1:6, 6:2, 2:6. На 33 години Каратанчева е доста зряла и има тенис мъдрост, с цел да направи един добър, може би сетен „ Ролан Гарос “.

Но всичко зависи от подготовката ѝ преди този момент. Сесил се готви от края на февруари в Испания за завръщането в професионалния спорт. Изигра единствено един формален мач - 6:7, 6:7 против топ 300 състезателката Карунаратне от Хонконг в Сарагоса, след който сподели, че е удовлетворена, само че е направила много неточности.

„ Ще се сготвям за „ Ролан Гарос “ с клубни мачове в Германия с моя тим ТС Бернхаузен. Има алтернатива да играя в WTA 1000 шампионата в Рим, в случай че влезна, в случай че ли не - на 25 хилядник в Испания “, изясни за БНР програмата си преди Париж Каратанчева.

Ако тя успее да се пребори с конкуренцията в квалифкациите, България ще има две представителки в съществена скица при дамите дружно с Виктория Томова. А Сесил ще играе за четвърти път измежду 128-те най-хубави в света.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР