Бившата огледална зала ще оживее като Музей на пловдивския театър.

...
Бившата огледална зала ще оживее като Музей на пловдивския театър.
Коментари Харесай

Огледалната зала става музей на Драматичния театър в Пловдив

Бившата огледална зала ще оживее като Музей на пловдивския спектакъл. Той ще бъде открит на 16 февруари от 18 часа във фоайето на Драмата. Проектът за неповторимата по рода си експозиция бе подхванат още преди доста години от театроведа Пенка Калинкова и журналиста от Българска национална телевизия Владислав Севов. Те снимаха серия от изявленията на огромни създатели, свързали ориста и креативния си път с Пловдив. Архивите събра театроведът Катерина Георгиева, а за актуалната визия се погрижиха дизайнерите от студио " Апартамент 101 ".
Прочетете още
Музеят е отколешна фантазия на екипа, тъй като събира и показва паметта на първия професионален спектакъл, а някогашната „ Огледалната зала “, която през 90-те години на 20 в. бе една от сцените на театъра, е подобаващото пространство.

Там посетителите ще имат опцията да се срещнат с богатата история, лицата на трупата и тайните на раждането на един театър. Те ще имат достъп и до архива на театъра.

„ Със средствата на виртуалната действителност ще възстановим първата зала на театъра, за която са непокътнати проекти. На сцената даже биха могли да се играят виртуални постановки. С помощта на VR очила ще могат да надникнат и видят това театрално пространство ”, описаха преди време Олимпия Желязкова и Георги Мухчиев, които работеха по реализацията на плана.

„ От години работим с мисълта да създадем един културен център в сърцето на Пловдив. Този музей ще бъде наличен непрекъснато. Посетителите ще могат да го прегледат и денем, и в антракта на спектакъла, а за какво не и да пътуват от различен град, с цел да го посетят ”, добави шефът Кръстю Кръстев.

Експозицията ще бъде по този начин направена, че да може да се обновява, добавя и трансформира.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР