Бившата директорка на Държавната консолидационна компания (ДКК) Смиляна Нитова в

...
Бившата директорка на Държавната консолидационна компания (ДКК) Смиляна Нитова в
Коментари Харесай

Край на сагата по върховете на ДКК: Уволниха кадъра на Нинова заради нередности

Бившата директорка на Държавната консолидационна компания (ДКК) Смиляна Нитова в последна сметка е уволнена от сдружението. След като в началото единствено бе снета от шефския пост, само че оставена в Съвета на шефовете, в този момент тя е дефинитивно отстранена от редиците на мегаструктурата.

Новината оповестиха публично от Министерството на стопанската система и промишлеността, базирайки се на отчет за положението на сдружението и откритите до този миг нередности. Документът е направен от новия изпълнителен шеф Владимир Димитров.

Служебният министър Никола Стоянов и Нитова, доближен кадър на Корнелия Нинова, влязоха в остри пререкания през последните седмици. Двамата си размениха обвинявания надлежно в бойкот и осъществяване на политически напън. След като тя отхвърляше да придвижи подредените от него промени в ръководството на ДКК, в последна сметка икономическият министър – в ролята си на принципал на сдружението – въпреки всичко взе превес и мечтаните рокади се случиха.

Повод за бързата реакция на Стоянов по вкарването на нови лица бе фактът, че няколко месеца ДКК се управляваше единствено с четирима души в Борда на шефовете, до момента в който по закон за дружество от този диаметър се изискват най-малко петима. Дружеството остана с понижен състав, откакто някогашният вицепремиер Корнелия Нинова назначи един от членовете му – Таня Найденова-Митова, още веднъж кадър на Българска социалистическа партия – в Патентно ведомство, а по-късно не инициира процедура за овакантилия се пост.

Всички решения на предходния Съвет на шефовете има заплаха да се окажат оскъдни, откакто ДКК е функционирала с управление под изискуемия от закона най-малко “, предизвестяват от икономическото ведомство.

Междувременно стана ясно, че Нитова сама си е трансформирала контракта, вписвайки уговорка за обезщетение от 6 месечни заплати, ако бъде уволнена – без значение с какви претекстове. Отделно, бъдещето ѝ бе павирано гласувано решение от Националния съвет на Българска социалистическа партия да поведе листата на левицата в Хасково – алтернатива, за която се носеха клюки още до момента в който бе отпред на ДКК и която сложи въпроса дали е удачно оставането ѝ на директорския пост по време на предизборна акция. 
Рокада и в „ Индустриални зони “
Със заповед на министъра на стопанската система и промишлеността кадрови промени се правят и в Национална компания „ Индустриални зони “. Начело на сдружението се връща Антоанета Барес, която управлява компанията през последните 5 години. От ведомството акцентират, че:

„ За интервала на нейното предишно ръководство на НКИЗ, единствено в Индустриален парк София-Божурище, са осъществени 37 плана за над половин милиард лв., които дават опция за откриване на близо 2000 нови работни места и то в сфери с висока добавена стойност “.

В Съвета на шефовете влизат още Константин Палавеев, Радостина Ситова и Даниела Узунова.

Рокадите целят „ възстановяване на маркетинговата политика и пазарното наличие на компанията “. Визията на новия екип на НКИЗ е да подкрепя общините в процесите по отделяне на индустриални зони и паркове и привличане на вложения, посредством пъкъл хок планове и опериране на паркове.

Сред целите им е осъществяване а самодейна маркетингова акция за по-доброто позициониране на плановете на сдружението за привличане на вложения посредством така наречен „ Nearshoring “ - метод към бизнеса, когато трета компания дава характерни услуги от друго географско местонахождение, което е релативно покрай региона на компанията “, изясняват от МИИ.

Ще работят и за създаване на ефикасна еднаквост посредством брандиране на дестинации (Location branding). Идентифициране на благоприятни условия за финансиране на планове на компанията от задгранични вложители са също измежду набелязаните цели пред новия екип. Ще се работи и за Изготвяне на новаторски планове за „ умни зони “ и маркетирането им за обезпечаване на финансиране и привличане на вложения. Ефективно ще бъдат търсени всички благоприятни условия за привличане на европейско и друго финансиране за развиване на българските индустриални зони.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР