Бившата датска министър-председателка Хеле Торнинг-Шмит обвини в мемоарите си бившия

...
Бившата датска министър-председателка Хеле Торнинг-Шмит обвини в мемоарите си бившия
Коментари Харесай

Бивша датска премиерка обвини Валери Жискар д`Естен в непристойно поведение

Бившата датска министър-председателка Хеле Торнинг-Шмит упрекна в записките си някогашния френски държавен глава Валери Жискар д`Естен в непочтено държание. Пасажи от книгата бяха оповестени през днешния ден в датската преса, съобщи Франс прес.

" Валери Жискар д`Естен беше седнал до мен и ме хвана за бедрото под масата. Беше изцяло неуместно. Чудех се какво се случва, смених си мястото и нещата завършиха ", написа някогашната датска лидерка социалдемократка в книгата си, озаглавена " Съображения на една русокоска ", която от през днешния ден е по книжарниците.

Инцидентът е бил през интервала 2002-2003 година, по време на вечеря във френското посолство в Копенхаген . По това време, под управлението на умрелия през декември предходната година някогашен френски президент, се работело по план за нова европейска конституция. В екипа взела участие и Торнинг-Шмит, която в този момент е на 54 години.

Днес това би се възприело като полов тормоз. Навремето не беше по този начин. Това беше друго време, само че аз го считам за несвоевременно и тази обстановка ме ядоса доста, показа социалдемократката пред организация Рицау.

В интервала 2011-2015 година Торнинг-Шмит стана първата жена министър председател на Дания . Тя бе отпред на социалдемократите от 2005 до 2015 година

Книгата на тази някогашна генерална директорка на неправителствената организация " Спасете децата " (Save The Children) в интервала 2016-2018 година е в духа на придвижването #Metoo, което предходната година се разпростра в Дания.

" В Дания няма такава полова равнопоставеност, както си мислехме. Това ни накара да притъпим бдителността си ", сподели Торнинг-Шмит пред Рицау.

Това не е първият случай, когато Жискар д`Естен е упрекнат в непочтено държание , отбелязва Франс прес. През март 2020 година 37-годишната журналистка от немската социална телевизия Ве Де Ер Ан-Катрин Щраке внесе тъжба против някогашния френски държавен глава, в която го упрекна, че на три пъти си е поставил ръката върху задните й елементи по време на изявление, което вземала от него в парижкия му офис.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР