Бившата Чистота Искър, която вече се казва Софекострой, получава от

...
Бившата Чистота Искър, която вече се казва Софекострой, получава от
Коментари Харесай

Позната фирма взима без конкурс поръчката за ремонта на Южен парк

Бившата " Чистота Искър ", която към този момент се споделя " Софекострой ", получава от Столична община следващ контракт без конкурс . На сдружението се разпорежда да укрепи мост и да ремонтира асфалтовата настилка в част от Южния парк, за което ще получи 100 000 лева без Данък добавена стойност, осведоми.

Изборът на " Софекострой " е изработен без авансово издание на съобщение за социална поръчка в Официалния вестник на Европейския съюз (ЕС), написа в документите към процедурата.
 Предложение: Общинското сдружение Чистота Искър с нов предмет на активност и бизнес проект Предложение: Общинското сдружение " Чистота Искър " с нов предмет на активност и бизнес проект
Общинското сдружение „ Чистота Искър “ да разшири своята активност и да извърши бизнес проект, който да му подсигурява резистентност...

Преди дни на " Софекострой " бе поверена месечната поддръжка и употреба на 11 фонтана и пет каскади на територията на Столична община против 36 500 лева без Данък добавена стойност . Бившата " Чистота Искър " бе натоварена и с друга задача – да демонтира и извозва остарели печки и котли, работещи на дърва и въглища, до посочена от Столична община площадка. За това ще й бъдат платени още 7500 лева без Данък добавена стойност.

През зимата на 2021 година " Чистота Искър " ЕАД бе преименувана на " Софекострой " и с гласовете на ръководещите в София - обединенията ГЕРБ-СДС и ВМРО- " Атака " общинският съвет одобри 5-годишен бизнес проект за развиването на сдружението. В предмета на неговата активност към " разчистване, премахване на боклуци и отпадъчни води, събиране и транспортиране на други боклуци, зимно и лятно улично разчистване " и така нататък бяха дописани " строителни и ремонтни активност, реконструкции и действия по създаване, ремонт, цялостна или частична реорганизация и благоустройство на просветителна или различен тип обществена инфраструктура ".

Промените на името и дейностите на компанията бяха свързани с наклонност, която стана изключително забележима през 2020 година и 2021 година – да взема без конкурс поръчки на София освен в областта на почистването , само че и в други области, в това число в строителството. През м.г. тя пое договорите за построяването на новите кафези за маймуните в Зоопарка, ремонта на уличното осветяване по ул. " Тодорини кукли " в регион " Подуяне ", ремонта на градинки, алеи и така нататък През 2020 година " Чистота Искър " бе натоварена и със строително-монтажните работи на детска градина във " Връбница ", напомня медията.

В същото време обаче продължава да не е ясно дали " Софекострой " прави със личен запас поръчките или превъзлага дейностите на подизпълнители. През 2018 година, да вземем за пример, стана ясно, че " Чистота Искър " е пренасочила над 12 млн. лева (около 97% от дотацията си, получена за почистването на регионите " Красно село ", " Красна поляна " и " Люлин " ), за наем на техника от частната компания " Грийн партнърс " АД. Като неин краен притежател след това бе огласен известният предприемач Румен Гайтански, именуван още Вълка. През зимата на 2020 година сдружения на Гайтански публично получиха контракти за чистотата в няколко региона на София.
 EURO CAMP отваря през днешния ден в Южен парк 2 EURO CAMP отваря през днешния ден в Южен парк 2
Днес, тъкмо в 17:00 ч., Спортното сърце на София - EURO CAMP ще затупти навън в Южен парк 2, зад музей „ Земята и хората&ldqu...

През юни 2019 г кметът Йорданка Фандъкова заяви, че поради направените разкрития за метода, по който " Чистота Искър " се ръководи, предходният шеф на компанията Юлиан Михайлов е заменен и че персонално тя е сезирала прокуратурата за злоупотреби. Досега обаче няма информация инспекцията на прокуратурата да е довела до някакви последици. В същото време през януари т.г. сегашният шеф на " Софекострой “ и някогашен кмет на регион " Изгрев " Цветомир Жеков сбито призна, че компанията продължава да употребява подизпълнители, което се случвало заради неналичието на задоволително техника и машинизация. По тази причина той изиска, а ръководещите гласоподаваха, " Софекострой " да похарчи към 3,3 млн. лева без Данък добавена стойност за закупуването на нови машини. Въпреки че бизнес проектът на сдружението бе в размер от към 50 страница, от него по този начин и не ставаше ясно в коя съществуваща или бъдеща активност ще бъдат употребявани новите машини.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР