Бившата Белодробна болница в Пловдив, превърната във втори дом за

...
Бившата Белодробна болница в Пловдив, превърната във втори дом за
Коментари Харесай

Посред зима: Изкарват украинските бежанци от бившата Белодробна, дават терена за частна болница

Бившата Белодробна болница в Пловдив, превърната във втори дом за украински бежанци, ще бъде отнета от фондацията, стопанисваща постройката от март месец в интерес на хората, бягащи от войната. Кметът на града Здравко Димитров е предложил на Общинския съвет от 1 януари 2023 г постройката да бъде предоставена, ведно с големия парк към нея, за построяването на частна многопрофилна болница, предизвести в обществените мрежи пловдивският издател и държавник Манол Пейков.

Преди да бъде предоставена за подслоняване на украинските бежанци през март тази година, четириетажната постройка тънеше в съсипия и беше изцяло изоставена в продължение на 7 години. Само за три месеца и половина украинските бежанци – които й посветиха стотици часове труд – съумяха, благодарение на десетки донори, да я трансфорат в доста повече от просто едно годно за живот място. Освен че ремонтираха покрива и канализацията, те доставиха пространствата с нови мебели и електроуреди (легла, дивани, столове, печки, перални, сушилни и прочее), баните – с нови умивалници, тоалетни и душове. Всички стаи бяха измазани и боядисани, а дограмата – заменена с чисто нов стъклопакет. В резултат на всичко това, през днешния ден вътрешността на постройката е изменена до неразбираемост, напомня Пейков.

Към момента в постройката живеят 148 души (52-ма от тях са деца), като всеки ден прииждат нови хора, изключително след злощастното решение на българското държавно управление да остави украинските бежанци в цялата страна без заслон и издръжка, акцентира издателят.

„ Само с един-единствен размах кметът на Пловдив има намерение да им отнеме всичко, добито с толкоз пот и мъжество, и на процедура да остави на улицата 148 души в средата на зимата. Под нормалния предлог, че " градът се нуждае от вложения ", написа Манол Пейков.

Центърът „ Втори дом “, както го кръстиха украинските бежанци, се управлява от Наталия Елис от фондация „ Юкрейн съпорт енд реновейшън “. Сградата е краткотраен дом за хората, бягащи от войната, избрали Пловдив за леговище, до момента в който се приспособяват и научат български език, с цел да стартират работа, а децата да се имунизират, с цел да тръгнат да посещават български детски градини и учебни заведения, описа пред Дарик Наталия Елис, която е и координатор на доброволчески екипи и стотиците дарения за сънародниците си. Само преди дни със съдействието й първите генератори за ток потеглиха за Украйна. Те бяха закупени с помощта на акцията на Манол Пейков в обществените мрежи, в която бяха събрани над половин милион лв..

Към момента Пловдив и покрайнината са се трансформирали в самобитен оазис за бежанците от Украйна - все още тук живеят над 6000 бежанци, от които над 2400 са деца, споделя още издателят.

Предложението на кмета ще се разисква на следващия ден в Правната комисия на Общинския съвет на Пловдив, а самото гласоподаване ще е на сесията в понеделник - 19 декември.

Междувременно, жителите на Втори дом се готвят интензивно за Коледен благотворителен базар, който ще се организира през уикенда,за събирането на средства за закупуването на най-необходимото за най-нуждаещите се украински фамилии.

А единствено преди дни украинският дипломат заяви, ченай-добрите условия за бежанците от войната са основани в Пловдив и региона.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР