Бивша служителка на Амнести интернешънъл, критикувала обявяването на хвърления в

...
Бивша служителка на Амнести интернешънъл, критикувала обявяването на хвърления в
Коментари Харесай

Съдебен спор между Амнести интернешънъл и бивша служителка - според нея Навални не е в затвора заради убежденията си

Бивша служителка на " Амнести интернешънъл ", подлагала на критика оповестяването на хвърления в пандиза съветски опозиционер Алексей Навални за човек, лишен от независимост поради убежденията си, макар негови предходни антиимигрантски изявления и уволнена, подаде иск против неправителствената организация, който се гледа през днешния ден от лондонски съд, съобщи Франс прес.

Айша Джънг работи 17 години за " Амнести интернешънъл ", по-специално в Беларус, а различията ѝ с Неправителствени организации датират от май 2021 година, когато организацията взема решение да възвърне статуса на Навални, пандизчия в Русия от над две години,  като " вкаран в пандиза поради убежденията си ".

Тя му лишава този статус четири месеца по-рано поради негови по-раншни расистки изявления, в които Навални подлага на критика имигрантите от Централна Азия и от мюсюлманските републики в Кавказ. Тогава Айша Джънг, самата тя мюсюлманка, открива за първи път въпросните изявления на Навални, по-специално два видеоклипа от 2007 г.  " Бях изцяло шокирана (...) и доста ядосана ", споделя тя и изяснява, че е споделила с сътрудници и началници недоумението си във връзка решението на Неправителствени организации. Почувствала се изолирана и взела дълъг отпуск по болест, а близо година и половина по-късно я уволнили.

" Естествено (Алексей Навални) е преследван по политически аргументи и не би трябвало да бъде в пандиза (...), само че те не биваше да го афишират за " вкаран в пандиза поради убежденията си ", прибавя тя, като осъжда " двойните стандарти " на " Амнести ", където вътрешно изследване разкри през 2020 година расистки трендове.

Тя напомня да вземем за пример, че през 1964 година " Амнести " лиши статута " вкаран в пандиза поради убежденията си " от Нелсън Мандела, щом той получи присъда за насилствени акции против южноафриканския режим.

Мотивирайки решението си за Навални, Неправителствени организации изяснява: " Вярно е, че някои изказвания на Навални отпреди десетина години са почтени за упрек и ние въобще не ги толерираме. Но признаваме, че възгледите и държанието на даден човек могат с времето да се трансформират ".

" Те пожертваха мюсюлманите в тази ситуация ", укорява ги Айша Джънг. Тя упорства за обезщетение и " обществени извинения пред (нея) и мюсюлманите ".

" Амнести " отхвърля всички изказвания на Джънг, съгласно които " Амнести " се е отнесла с нея нелегално ", реагира организацията в документално обръщение до Агенция Франс Прес.

Неправителствени организации твърди, че за нея е " приоритет да бъде антирасистка организация " и тя към този момент две години взема голям брой ограничения за задачата. 

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР