Бивша израелска заложница, държана 17 дни под земята, е първата,

...
Бивша израелска заложница, държана 17 дни под земята, е първата,
Коментари Харесай

Метрото - тайната система от тунели на Хамас

Бивша израелска заложница, държана 17 дни подземен, е първата, която споделя от първо лице за претърпяното. Пред немската обществено-правна медийна мрежа АРД 85-годишната Йохевет Лифшиц споделя, че е била отвлечена от един израелски кибуц в Газа и след това закарана до подземията на Хамас: " Вървяхме километри подземен, беше влажно. Всичко беше в тунели, които се разклоняват, приличаше на паяжина ", споделя дамата.

Огромна подземна мрежа

Никой не знае какъв брой огромна е въпросната мрежа от тунели. Германското издание цитира близкоизточния боен специалист от Центъра „ Моше Даян “ в Тел Авив Харел Чорев. За АРД той споделя следното:

„ Хамас плаши с изказванията, че подземната мрежа е с обща дължина от към 500 километра. Никой не знае дали това е тъкмо по този начин, само че при всички положения става въпрос за гъста мрежа от тунели с голям брой разклонения, които са свързани между тях. Две преимущества дава тя на бойците от Хамас: те могат да я употребяват за воденето на сражения или за отбрана от набези – като бързо изчезват подземен “. 

Смята се, че средствата за нейното основаване са пристигнали от Катар, Иран и други арабски страни, както и от събирани от Хамас мита върху вносни артикули. С тези пари е построена неповторима подземна инфраструктура, споделя още военният специалист. Тунелите са изцяло осветени, обезпечен е О2, има въздушни филтри, храна, вода и така нататък - всичко належащо, което разрешава да се обитава дълго време подземен. " Знаем още, че вътре в тунелите те се придвижват с мотоциклети ", прибавя Чорев.

Ракетни установки, които остават невредими

Според военни специалисти бойците на Хамас остават изцяло боеспособни, с помощта на подземното оборудване. Това е и повода толкоз доста техни установки за изстрелване на ракети да остават невредими - макар масираните израелски бомбардировки. Оръжейните скривалища в тунелите евентуално са добре запълнени, а командните центрове - напълно функциониращи. Тунелите разрешават на бойците на Хамас да се появява от нищото и да атакуват в тил израелските военни.

През 2014 година, след последната огромна война в Газа, израелската войска унищожи 30 такива тунела, които бяха прокопани чак до Израел. Оттогава насам Израел употребява преградни уреди на огромна дълбочина и най-модерни технологии, като да вземем за пример топлинни датчици, с които се пробва да осуети тактиката на Хамас.

През 2014 година тунелите са били унищожени от особено поделение на израелската войска - " Яхалом " (в превод – диамант). Неговият пълководец съобщи неотдавна: " Това е като игра на шах: Врагът прави ход, ние реагираме. Но постоянно се стремим да мислим с един ход преднина “, е представен той от АРД.

Може да има доста жертви

Въпреки това армията на Израел е изправена пред доста сложна, а евентуално и доста кървава задача. Мосаб Хасан Юсеф познава добре Хамас. Той е наследник на един от създателите на терористичната организация. В средата на 1990-те години той се отдръпва от Хамас и стартира да работи като осведомител за израелската работа за вътрешно разузнаване Шин Бет. Сега живее в САЩ с нова идентичност. В изявление за американския канал СиЕнЕн той споделя, че евентуално ще има доста жертви и от двете страни:

„ Съжалявам бойците, които ще би трябвало да навлязат в Газа. Навсякъде са заложени клопки, също така ги дебнат доста рискове в тунелите. Не знам какъв брой бойци ще дадат живота си, с цел да смажат Хамас. Това е най-сложната задача, пред която може да се изправи една модерна войска “.

Драстични ограничения?

Твърди се, че тези тунели тук-там са дълбоки до 40 метра. Само с бомбардировки те не могат да бъдат унищожени, счита военният специалист Харел Чорев: " Бункерите са доста дълбоки и са добре предпазени против бомбите. Необходимо е повече - би трябвало да се навлезе със сухопътни войски, тунелите да бъдат обгазени и по-късно унищожени “, споделя той пред АРД.

Дали обаче Израел е подготвен на такава фрапантна мярка, не е несъмнено. А подобен публичен спор въобще не се води, се споделя още в обявата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР