Бивш служител от американското военно разузнаване, който призна, че е

...
Бивш служител от американското военно разузнаване, който призна, че е
Коментари Харесай

САЩ осъдиха китайски шпионин във военното разузнаване

Бивш чиновник от американското военно разузнаване, който призна, че е изменил на страната си по финансови подбуди, беше наказан през вчерашния ден на 10 години отнемане от независимост във федерален затвор за шпионаж в интерес на Китай, заяви американското министерство на правораздаването, представено от Ройтерс.

60-годишният Рон Рокуел Хансън от Сиракюз, щата Юта, се призна за отговорен през март за това, че се е опитвал да предава на Китай класифицирана информация за националната защита на Съединени американски щати в подмяна на което получил стотици хиляди долари като сътрудник на държавното управление в Пекин.

Агенти на ФБР арестували Хансън през юни 2018 година до момента в който той пътувал към интернационалното летище Сиатъл-Такома, с цел да се качи на аероплан за Китай, заяви правосъдното ведомство.

Хансън е признал, че е търсел потребна за Китай информация за националната сигурност на Съединени американски щати от собствен сътрудник в организацията за военно разузнаване (DIA), който се съгласил да продава такава информация на китайците.

Документите, които Хансън получил от въпросния чиновник, били свързани с военната подготвеност на Съединени американски щати. Хансен признал също, че е съветвал сътрудника по какъв начин да записва и предава документите, без да бъде оголен и по какъв начин да укрива и изпира парите, получени за издаването на тези секрети. Без знанието на Хансън обаче, служителят докладвал за държанието му на DIA и работил като осведомител на ФБР по случая.

Хансън, който приказва свободно китайски и съветски, бил нает от DIA като граждански сътрудник през 2006 година, откакто се уволнил от американската войска. Китайски чиновници от разузнаването го вербували през 2014 година, призна Хансън. Той беше наказан от федерален арбитър в Солт Лейк Сити и е един от тримата чиновници от американското разузнаване, наказани през последните месеци по обвинявания в шпионаж в интерес на Китай.

"Тези случаи разкриват огромните старания на китайското държавно управление да шпионира и опасността за нашата национална сигурност ", уточни в изказване зам.-главният прокурор Джон Дъмърс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР