Бивш словенски премиер призова институциите на ЕС да намерят начин

...
Бивш словенски премиер призова институциите на ЕС да намерят начин
Коментари Харесай

ЕС предупреди Хърватия да не отваря отново кутията на Пандора на Балканите

Бивш словенски министър председател прикани институциите на Европейски Съюз да намерят метод да принудят Хърватия да съблюдава правото на Европейски Съюз във връзка с използването на арбитражно решение, оповестява b92.

Това се отнася до решение на Арбитражния съд в Хага по разногласието за морската граница сред Словения и Хърватия в Пиранския залив. Алой Петерле, който в този момент е член на Европейския парламент, предизвести Европейския съюз, че в случай че не работи, " Кутията на Пандора може още веднъж да бъде отворена на Балканите, това сигурно ще засегне европейската вероятност на страните от Западните Балкани ".

В писмо до висши представители на Европейски Съюз той също по този начин показва, че " единствено уважението към закона може да обезпечи мир ".

" Шест месеца след обвързващото арбитражно решение на съдал, то към момента не е изпълнено, което е от огромно значение освен в Словения. Вместо да съблюдаваме интернационалните закони, ние сме очевидци на актуализирана политизация и появяването на шовинизъм ", изяснява Петърле в писмото си.

Всичко това идва откакто Словения разгласи, че едностранно ще извърши решението на съда, като Хърватия предизвести срещу него. В понеделник ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер разяснява въпроса и съобщи, че граничният спор сред Хърватия и Словения визира целия Европейски съюз.

Той показва, че този въпрос е " доста по-голям, в сравнение с доста хора в Словения и Хърватия. Това не е единствено двустранен проблем, а визира целия Европейски Съюз. Европейската комисия предложи да бъде медиатор в договарянията ".

Юнкер добавя, че това предложение не е " добре признато " и че този спор визира " вероятността на страните от Западните Балкани да станат членки на Европейски Съюз ". Юнкер също по този начин акцентира, че Европейска комисия не желае произшествия сред двете страни. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР