Бивш съдиректор на може да е следащият управител на турската

...
Бивш съдиректор на може да е следащият управител на турската
Коментари Харесай

Новият централен банкер на Турция може да е бивш шеф на фалиралата First Republic Bank

Бивш съдиректор на може да е следащият шеф на турската централна банка.

Поне такава опция преглежда Турция седмица след изборите, извоювани от президента Реджеп Тайип Ердоган и 24 часа откакто уважаваният на запад Мехмет Шимшек се върна като министър на финансите и даде сигнал за идни промени в мощно подложената на критика парична политика, съдействала за икономическата рецесия.

Хафизе Гайе Ердан, в чиято биография има и десетилетие в " Голдман Сакс " и която напуща First Republic Bank преди година, се срещнала с Шимшек съгласно на " Блумбърг ", поискали да запазят анонимност.

От обявата се схваща, че Анкара най-малкото изследва опцията Еркан, чието име бе упоменато по-рано денем от събеседници на " Ройтерс ", да заеме поста.

 Разузнавач за външен министър и други изненади в новото турско държавно управление Разузнавач за външен министър и други изненади в новото турско държавно управление

Близо година след напускането на Еркан First Republic стана вторият максимален банкрут на банка в американската история. Независимо от това, съгласно Катрин Уайлд, шеф на неправителствена организация в Ню Йорк, директро на чийто ръб е била Еркан, тя е уважавана в града: " твърда, интелигентна, ефикасна ".

Ще има ли поврат

Ердан би станала първата жена на поста и би го заела, откакто четирима души бяха назначени за интервал от няколко години, уволнявани един след различен поради желанието на Ердоган да упражняват по-хлабава парична политика (да смъкват, вместо да усилват лихвите). Президентът дълго настояваше, че високите лихви пораждат инфлация, а не противоположното, както считат множеството икономисти.

За " Блумбърг " Тод Шубърт от основано в Дубай аналитично звено на Bank of Singapore споделя назовава " комбинацията на Еркан като началник на централната банка и Шимшек като финансов министър " благоразположен към пазара " тим фантазия " - изключително откакто репутацията на централната банка и независимостта ѝ пострадаха в последните години.

Други имена не са били обществено споменавани досега, отсъстват и от турските медии. Събеседниците на " Ройтерс " приказват за " няколко претенденти " за наследници на в този момент заемащия поста Шахап Кавджъоглу, чийто мандат теоретично изтича през 2025 година
Който и да заеме поста, ще е изправен пред тежка задача: по какъв начин да промени паричната политика по този начин, че да се хареса на пазарите, само че без да си навлече с това гнева на придържащия се към схващането си за ниски лихви Ердоган. Часове след назначението си.

Пред Си Ен Ен Ердоган настоя преди балотажа, че няма да има смяна в паричната политика. или в бъдещия шеф на централната банка.

Същевременно дефицитът по настоящата сметка и изчерпаните валутни запаси (-4.4 милиарда $ в края на предишния месец) тревожат пазарите. Инфлацията публично се забави до 39.6% за май, само че това може да е частично резултат от решението на Анкара да предлага на жителите безвъзмезден природен газ (за да отпразнува началото на личните си черноморски добиви) за година.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР