Бивш полицай от Охайо, обвинен в смъртта на Донован Луис

...
Голямо жури обвини бившия полицай от Кълъмбъс, Охайо, Рики Андерсън
Коментари Харесай

Голямо жури обвини бившия полицай от Кълъмбъс, Охайо, Рики Андерсън в петък за убийство и убийство по непредпазливост при смъртта на Донован Луис през 2022 г., показват съдебните регистри.

Андерсън, 30-годишен ветеран от полицейския отдел „Кълъмбъс“, който беше назначен в звеното K9, застреля Луис, 20, невъоръжен чернокож мъж, в леглото на 30 август 2022 г., около 2 часа сутринта, докато униформените служители издаваха заповед за престъпление за домашно насилие и нападение и неправилно боравене с огнестрелно оръжие. Заповедта е била връчена на Луис, посочи по-рано полицията.

Класът на Донован Луис = С любезното съдействие на семейството на Донован Луис

„За да бъдем ясни, ние напълно предвидихме това – тъй като процесът на голямото жури е под господството и контрола на специалните прокурори“, казаха адвокатите на Андерсън Марк С. Колинс и Кейтлин С. Стивънс в изявление за CNN. „Този ​​случай не е за това дали Рики Андерсън е взел решение да използва смъртоносна сила, а защо е взел решението да използва смъртоносна сила. Докато напредваме в съдебния процес, доказателствата ще покажат, че това е било, защото той е бил оправдан да го направи.

По време на пресконференция през 2022 г. началникът на полицията в Кълъмбъс Илейн Брайънт показа видео кадър по кадър, заявявайки, че в момента, в който Андерсън е открил огън, изглежда, че Луис държи „нещо“ в ръката си. След това Брайънт каза, че до Луис е открита писалка за вейп.

„Изпитваме облекчение, че голямото жури заключи това, което знаехме през цялото време: полицай Рики Андерсън наруши закона, когато застреля и уби невъоръжен Донован Луис, докато лежеше в леглото си. Видеоклипът на бодикамера на CPD показа това ясно и нищо не се е променило за почти година“, казаха Рекс Елиът и Майкъл Райт, адвокати на Ребека Дюран, майката на Донован Луис, в изявление в петък. „Въпреки че семейството на г-н Луис е доволно, че убиецът му скоро ще се изправи пред съдебни заседатели от негови връстници, те са невероятно разочаровани, че отне толкова време, за да се стигне до това заключение.“

Гражданска жалба срещу служители

Убийството на Луис дойде на фона на други смъртоносни полицейски сблъсъци с чернокожи американци, които предизвикаха протести в цялата страна, включително в Кълъмбъс, където от 2020 г. насам бяха извършени поредица от убийства от правоприлагащите органи.

В отговор на обвинението на Андерсън в петък Братският полицейски орден издаде следното изявление:

„Докато голямото жури играе важна роля в нашата правосъдна система, големите съдебни заседатели изслушват само доказателствата, които прокурорът иска да чуе. Няма защитник, няма кръстосан разпит, няма съдия, по същество няма правила“, каза Брайън Стийл, изпълнителен вицепрезидент на FOP. „Обвинителният акт е много по-лесен за осигуряване от присъдата, което може също да обясни защо прокурорът на окръг Франклин Тайак назначи специални прокурори по този случай – за да спести на службата си неудобството от поредната оправдателна присъда.“

По-рано тази година семейство Луис подаде гражданска жалба срещу служителите, замесени в смъртта на Донован. Твърди се, че множество телесни камери показват, че Луис „никога не е протягал или вдигал ръката си, сякаш държи оръжие“.

„Нещо повече, отне по-малко от една секунда на Андерсън да извади оръжието си, да получи снимка от прицела и да стреля с оръжието си“, се посочва в делото.

В делото се твърди, че Луис „не е представлявал никаква заплаха за никого от полицаите“ и полицаят „не е могъл да забележи потенциална заплаха“, когато е решил да изстреля оръжието си.

„Андерсън безразсъдно избра да стреля с един изстрел в спалнята, ранявайки смъртоносно Донован. Андерсън е действал безразсъдно и безразсъдно, когато е направил този избор вместо опциите, които е пренебрегнал“, се твърди в делото.

Делото предлага шест други „несмъртоносни“ потенциални опции, които Андерсън би могъл да предприеме, включително използването на своя Taser или K9.

Полицейското управление на Кълъмбъс по-рано каза на CNN, че не могат да коментират висящи съдебни спорове.

Участие на Министерството на правосъдието

През февруари Министерството на правосъдието публикува препоръките си за реформа на полицейското управление в Кълъмбъс след почти двугодишен процес на преглед.

Докладът от 14 страници призовава за преработване на ролята на връзките с общността, така че служителите да служат по-дълго време в ролята, да получават по-дълго обучение и следователно да могат по-добре да решават проблеми.

Докладът включваше предложения за подобряване на обучението, наемането и отчетността, заедно с препоръка за създаване на лидерска група, съставена от лица от общността, полицейското управление и Комисията за държавна служба.

„Процесът на голямото жури е от решаващо значение за поддържането на общественото доверие и отчетност и аз благодаря на съдебните заседатели за тяхната служба“, каза кметът на Колумб Андрю Дж. Гинтер в петък. „Независимото разследване, проведено от BCI, и назначаването на независим прокурор са примери за конкретни реформи, които помагат да се гарантира справедливо и безпристрастно разглеждане на смъртни случаи, замесени от полицията.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР