Бивш офицер от германските въоръжени сили е осъден на три

...
Бивш офицер от германските въоръжени сили е осъден на три
Коментари Харесай

Бивш офицер на германската армия е осъден на 3 години затвор за руски шпионаж

Бивш офицер от немските въоръжени сили е наказан на три години и половина затвор по обвинявания за шпионаж в интерес на Русия. В понеделник висшият областен съд в Дюселдорф призна мъжа за отговорен за това, че е работил като сътрудник на тайните служби и е нарушил служебна загадка.

Според обвиняването 54-годишният Томас Х по своя самодейност е предал информация на съветските секрети служби. Твърди се, че това се е случвало, до момента в който той е работил в службата за доставки на Бундесвера (името на Въоръжените сили на Германия - б.ред.) в Кобленц. Подсъдимият е направил признания в хода на делото.

Федералната прокуратура изиска присъда от три години и половина затвор за някогашния офицер. Тя уточни, че професионалният боец е " угаждал " на съветското разузнаване, като е дал преимущество на съветските въоръжени сили.

Прокурорите го упрекват, че е снимал остарели документи за образование по системи за муниции и авиационна техника, след което е пуснал материалите през пощенската кутия на съветското консулство в Бон.

Офицерът е задържан в град Кобленц през август, откакто се е обърнал към съветското генерално консулство в Бон и съветското посолство в Берлин и им е предложил информация.

54-годишният мъж твърди, че е бил воден от боязън от нуклеарна ескалация във войната в Украйна. Той е признал за закононарушението, като е декларирал че се е надявал да получи в подмяна информация, която да му помогне да изведе фамилията си на безвредно място при положение, че спорът в Украйна се разрасне.

" Това е най-голямата нелепост, която съм правил в живота си “, сподели той в заключителното си слово пред правосъдните заседатели.

До ареста си през август 2023 година Томас Х. е бил кадрови боец и е работил в отдел " Оборудване, осведомителни технологии и поддръжка на въоръжение " на армията. Работното натоварване на този отдел, който има към 12 хиляди чиновници, се е нараснало доста след началото на войната в Украйна, защото държавното управление организира огромна промяна на армията след години на занемаряване на този бранш.

Германия е в нараснала подготвеност за съветски шпиони на фона на войната в Украйна и възходящото напрежение сред Москва и Запада. През април следователи арестуваха двама мъже по съмнение, че шпионират в интерес на Русия и възнамеряват набези в Германия - в това число против обекти на американската войска - с цел да подкопаят военната поддръжка за Украйна.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР