Бивш министър на Тръмп ще купи TikTok. Това е бившият

...
Бивш министър на Тръмп ще купи TikTok. Това е бившият
Коментари Харесай

САЩ в потрес!: Бивш министър на Тръмп ще купи TikTok 

Бивш министър на Тръмп ще купи TikTok. Това е някогашният министър на финансите Стивън Мнучин. Той събира екип от вложители, които да изготвят документите за закупуване на обществената мрежа, която Съединени американски щати желаят да забранят за потребление в страната.

Това се случва ден, откакто Камарата на представителите одобри мярка за възбрана на китайския колос в региона на обществените медии или за насилствена продажба на притежател от Съединени американски щати.

„ Това е страховит бизнес и аз ще събера група, която да купи TikTok “, съобщи Мнучин в изявление за CNBC. „ Въпреки че TikTok евентуално е нерентабилна, тя коства доста пари “, добави той.

 

 Съединени американски щати в шок!: Бивш министър на Тръмп ще купи TikTok  БГНЕС/EPA/SHAWN THEW

 

Мнучин съобщи, че ще даде на съществуващите американски вложители опцията да трансферират дяловете си в TikTok. Но акцентира, че никоя конструкция няма да има повече от 10% надзор. Той обаче отхвърли да назове имената на лицата от екипа, който събира.

„ Няма метод китайците в миналото да разрешат на американска компания да има нещо сходно в Китай “, сподели той.

От времето, прекарано в администрацията, той сподели, че е видял доказателства, че съществуването на TikTok на телефона ви дава опция за „ събиране на извънредно доста данни “.

Но на ByteDance, компанията майка на TikTok, може в никакъв случай да не бъде разрешено да бъде продадена на някоя компания отвън Китай заради ограниченията, които държавното управление стартира да вкарва през 2020 година Китайското държавно управление смята TikTok за сензитивна технология и публични лица обявиха, че ще се опълчват на всяка насилствена продажба, която би включвала изнасянето ѝ в ръцете на задграничен притежател.

Дан Айвс, старши анализатор на акции в Wedbush Securities, съобщи пред CNN, че ByteDance и Китай „ в никакъв случай “ няма да продадат TikTok с изходния код – „ специфичния сос “, който прави приложението толкоз сполучливо и скъпо.

„ Без изходния код това е все едно да си купиш кола от Формула 1 без мотора. Това би било нелогично “, споделя Айвс.

Мнучин обаче съобщи, че търси решение, при което китайското държавно управление да разреши продажбата на TikTok без трансфер на технологии.

Мнучин, който в този момент управлява Liberty Strategic Capital, компания за частни финансови вложения, беше по-рано бранител на концепцията за насилствена продажба на TikTok на американска компания. Но той се сблъска с съпротива от страна на други членове на кабинета на някогашния президент Доналд Тръмп, когато продажбата беше препоръчана през 2020 година По това време Тръмп поддържаше възбраната. Оттогава той промени позицията си с аргумента, че това би било от изгода за Фейсбук.

„ Facebook е доста нездравословен за нашата страна “, сподели той в настрана изявление за CNBC по-рано през седмицата.

 

„ Вярвам, че той би подкрепил продажбата “, сподели Мнучин, визирайки Тръмп. „ Ще му се обадя по-късно и ще го попитам “.

Той добави, че през последните седмици се е свързал с някогашния президент по отношение на TikTok, само че не е обсъждал зараждащите се старания за придобиването ѝ.

Новината за TikTok идва единствено седмица откакто Мнучин оглави избавителната интервенция за 1 милиарда $ на закъсалия районен заемодател New York Community Bank.

Законопроектът за TikTok, признат от Камарата на представителите, в този момент се насочва към Сената, където е изправен пред доста по-трудна борба за утвърждение. Президентът Джо Байдън съобщи, че ще подпише законопроекта, в случай че Сенатът го одобри. Дори и това да се случи, всевъзможен тип възбрана на TikTok евентуално ще бъде оспорвана в съда. На Монтана към този момент беше попречено да придвижи напред закон за ефикасна възбрана на приложението, откакто федерален арбитър го блокира предходната година.
Технологичният анализатор Айвс съобщи, че вижда 25% възможност законът за TikTok в последна сметка да се трансформира в закон, което ще наложи продажбата на компанията. Той сподели, че безчет страни безспорно обмислят да насочат предложение за закупуване на TikTok, в случай че тя бъде оповестена за продажба.

„ Това са акули. Те виждат кръв във водата “, сподели той.

Според Айвс обаче по-вероятният покупател би бил софтуерен колос като Microsoft или Oracle, който към този момент има връзки с TikTok, а не финансов състезател като Мнучин.

 

Източник – CNN/Превод:SafeNews

Oще вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР