Бивш кмет обикаля България, за да снима църквите в селата.

...
Бивш кмет обикаля България, за да снима църквите в селата.
Коментари Харесай

Бивш кмет снима църквите на България

Бивш кмет обикаля България, с цел да снима църквите в селата. Той към този момент разгласява фотографии от 60 християнски храма в персоналния си профил във Facebook и събра голям брой одобрителни мнения и лайкове. Стефан Данчев, който бе отпред на родното си село Иганово тъкмо 20 години без спиране, назова своята поредност „ Църквите на България ”. Той е снимал както православните храмове в няколко общини в Пловдивска и Пазарджишка област, по този начин и католическите катедрали в Дуванлий, Калояново, Житница. Идеята ми да направя тази поредност се роди поради фейсбук, просто реших  да споделя това, което за мен е скъпо, описа Данчев.

Стефан Данчев направил първите снимки  на храм в Кръстевич, селото на жена му.  Понеже постоянно ходели там, всеки идващ път със брачната половинка му Таня се отбивали  в селата и градовете по техния маршрут  - Михилци,  Хисаря, Красново, Старо  и Ново Железаре, Паничери, Старосел, с цел да снимат църквите.

Публикациите на Стефан се появяват в профила му вечер към 19-19.30 часа, времето, което той счита за начало на най-активния продан в мрежата. Коментарите и утвърждението във Facebook го окуражили. След първите фотоси по нормалния маршрут с Таня почнали да подхващат нарочни пътувания до някое село, което авансово набелязвали по картата на района. Така стигнали до Съединение, Стрелча, Панагюрище, Калояново, Сопот, Карлово. Досега са обиколили  шест общини и общо  65 обитаеми места. Стефан снимал 60  църкви. Без православни храмове са Мало Крушево, Любен, Марино поле, Певците и Московец.

Макар предизвикването за поредицата да пристигна от желанието ми да съм деен в мрежата, считам, че изборът на тематиката не е инцидентен, споделя Стефан. Вече съм на зрелост,  навърших 60 години, претърпял съм и хубави, и сложни моменти. Разбрах, че от време на време в живота си човек има потребност от помощ от другаде, че търси очакване, вяра, религия. Расъл съм и съм възпитаван в атеистично време, бил съм нещатен партиен секретар на организация в завода. Ала усещам потребност от религия, изяснява той. 

Стефан Данчев стана кмет на своето село Иганово през 1995 година. А в края на  първия му  мандат локалната черква " Успение на пресвета Богородица ”, до тогава порутена и забравена, към този момент била ремонтирана. Младият и упорит кмет се заел с нейното възобновяване като с една от най-важите си дела. Приканил своите съселяни и 138 от тях дарили персонални средства за ремонта. Фирми от района също откликнали на апела. Така храмът „ Успение на пресвета Богородица ” възкръснал. През 2009 година Стефан Данчев влезнал по отношение на Академията за изобразително и танцово изкуство в Пловдив. Преподаватели и студенти създали план за изписванато на храма, даже изрисували вътрешната северна стена и патронната икона. Но работата останала до там, трябвало да  се намерят пари за по-нататъшната украса  на църквата. В идващите години националният представител Пламен Славов от Карлово съдействал храмът да получи помощ от 5000 лв. от Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет. С тези пари бил изработен главен ремонт  на покрива.

Църквата в Иганово има забавна история, напомня Стефан Данчев. Тя се намира в един двор с учебното заведение на селото и това не е инцидентно. През 1928 година локалните вдигнали черква, а по-късно и учебно заведение. За да съберат пари за храма, игановци обикаляли цяла България, стигнали чак до Шумен. Може би тъй като съм обвързван с този храм, само че за мен той е най-хубав и най-скъп на сърцето, споделя Стефан.

Заслужава си да се знае историята на храмовете, споделя той. Църквата в Ново Железаре била построена благодарение на цар Фердинанд, има надпис, съгласно който той дарил 1000 лв.. Много ме впечатли църквата „ Успение на Света Богородица ” в Сушица край Карлово. 
Била  ремонтирана главно през 2016 година. Преди това била в много неприятно положение, не се намирали пари за нея, а в този момент е доста красива. Човекът, помогнал  да бъде избавена, е ливанец, споделя се Джоузеф  Джабра, християнин, който работи в Карлово. Дарил 50 000 лв. за възобновяване. Жителите на Сушица са доста признателни, описват по какъв начин му поискали помощ за нови прозорци на църквата, а той отишъл да види храма и решил да се заеме с ремонта.

В 20-годишното си кметуване той счита за най-голямото си достижение избавителния ремонт на учебното заведение в Иганово. Сградата била рухнала,  пари за ремонт нямало, закриването му било неизбежно. През 1998 година кметът влезнал по отношение на фондация Католическа  работа за помощи.

Фондацията ремонтира учебното заведение, направи вътрешни тоалетни. А през 1999 година, когато игановското учебно заведение отвори порти за новата образователна година, то имаше зала с  компютри и интернет - нещо невиждано по селата по това време. Училището в Иганово стана средищно за 100 деца от селото и Певците, споделя Данчев.  

В доста от селата, които обикалям учебните заведения са затворени. Ала храмовете са там, а аз ги схващам като пазители на хората, споделя Стефан Данчев. Той счита за продължи своята поредност „ Църквите на България ”, като включи в нея всички храмове в Пловдивска област, а след това и от по-далече.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР