Бивш финландски премиер ще се изправи срещу външния министър, който

...
Бивш финландски премиер ще се изправи срещу външния министър, който
Коментари Харесай

Александър Стуб и Пека Хаависто ще се изправят на балотаж за президент на Финландия

Бивш финландски министър председател ще се изправи против външния министър, който вкара скандинавската страна в НАТО, на балотаж на избори след две седмици, с цел да реши кой ще стане президент на най-новия член на военния съюз.

Бившият министър председател Алекс Стуб удостовери статута си на любимец за правоприемник на Саули Нинистьо като президент на Финландия, като получи 27 % на първия тур с повече от четири пети от гласовете преброени.

Във втория тур на изборите на 11 февруари той ще се срещне с Пека Хаависто, външен министър на Финландия до юни, който взе 26 %.

Президентът на Финландия поема водачеството на външнополитически въпроси отвън Европейски Съюз — в това число връзките с Русия, с която споделя граница от 1340 км — както и да работи като главнокомандващ на страхотните си въоръжени сили, измежду най-големите в Европа, като се включат и резервистите.

След десетилетия на неутралитет и по-късно военно необвързаност, Финландия реши бързо след пълномащабното навлизане на Русия в Украй...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР