Бивш бразилски конгресмен, свързан с президента Жаир Болсонаро, стреля и

...
Бивш бразилски конгресмен, свързан с президента Жаир Болсонаро, стреля и
Коментари Харесай

Бивш бразилски депутат атакува полицията с пистолет и гранати

Бивш бразилски конгресмен, обвързван с президента Жаир Болсонаро, стреля и хвърля гранати по служители на реда, ранявайки двама, в несполучлив опит да предотврати ареста си, оповестиха управляващите в неделя.

Болсонаро неотложно осъди въоръженото нахлуване на Роберто Джеферсън и се разграничи от някогашния законодател, наричайки го " престъпник ".

Федералният висш съд (ФС) подреди Джеферсън да бъде върнат в ареста, откакто мъжът наруши изискванията на домашния си арест, като насочи онлайн нападки против съдията от Върховния съд Кармен Лусия, наричайки я " магьосница " и " продажница ".

Джеферсън се барикадира в продължение на осем часа в дома си, намиращ се в Леви Гасапариан в щата Рио де Жанейро.

Във видеоклип, оповестен в обществените мрежи, той съобщи, че е стрелял с револвер, само че че не е имал желание да ранява служителите на реда.

Федералната полиция показва, че Джеферсън е оказал опозиция при ареста, употребявайки " огнестрелни оръжия и експлозиви ", само че най-после е бил арестуван вечерта " след интензивни договаряния ".

Според Федералната полиция двама служители на реда " са били ранени от шрапнел от граната, хвърлена " от някогашния законодател, само че са получили здравна помощ и са в положително положение.

Болсонаро, който по-рано изпрати своя министър на правораздаването на мястото на случая, отхвърли " въоръжената акция " и изрази солидарността си с ранените.

" Който стреля по Федералната полиция, е престъпник ", съобщи той по време на телевизионно изявление в неделя вечер, като в същото време настоя, че няма връзки с Джеферсън, който през 2020 година съобщи, че президентът е негов " персонален другар ".

Болсонаро твърдеше в обществените медии, че не се е снимал с Джеферсън, само че по-късно бяха оповестени няколко фотоси, на които двамата са дружно, откогато той стана президент през 2019 година

Болсонаро осъди изказванията на Джеферсън против съдията от Върховния съд, само че също по този начин отхвърли следствията на Федералния съд против Джеферсън, които съгласно него се организират " без никаква опора в Конституцията ".

Въоръженото опълчване се случва единствено седмица преди втория тур на президентските избори, който изправя Болсонаро против левия някогашен президент Луис Инасио Лула да Силва.

" Престъпленията против Кармен Лусия не могат да бъдат признати от никого, който почита демокрацията. Те сътвориха насилствена секта в обществото. Машина за заличаване на демократичните полезности. Това поражда държание като това, което видяхме през днешния ден ", написа Лула в Twitter.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР