Битува стереотип, че отличниците в училище лесно може да се

...
Битува стереотип, че отличниците в училище лесно може да се
Коментари Харесай

Колко вредно е да се чете при лошо осветление

Битува стандарт, че отличниците в учебно заведение елементарно може да се познаят по очилата. Да, те непрекъснато четат, заради това зрението им се утежнява.

Високото зрително натоварване фактически може да предизвика развиване на късогледство, само че не е единственият фактор, влияещ върху развиването на заболяването. Роля играе и генетичната предразположеност.

Вредно ли е да се чете при неприятно осветяване? Да.

А за какво?

Защото в условия на незадоволителна осветеност на окото му е мъчно да се концентрира и мускулите се напрягат. За една вечер обаче късогледство няма да развиете. По-скоро, когато пандизите книгата, ще почувствате дискомфорт в очите и главоболие.

За известно време остротата на зрението ще се намали. След като очите си отпочинат, признаците ще изчезнат.

Ако четенето на неприятна светлина ви стане табиет, има огромна възможност след време да ви се наложи да посетите офталмолог. Продължителното зрително натоварване може да предизвика първоначално лъжливо късогледство, а по-късно и очевидно.

Не си коства обаче да експериментирате, в случай че към този момент страдате от глаукома, пигментен ретинит, възрастова макулярна недъгавост, катаракта, усложнена миопия с висока степен и очти патологии.

Не бива да изпадате в крайности

Прекалено ярката изкуствена светлина също води до разваляне на фоторецепторите на окото, напряга мускулите и организмът стартира да се пази. Като резултат може да се появят същите признаци – краткотрайно намаление на остротата на зрението, отмалялост, зачервени очи, сълзене...

Същите резултати се предизвикат и от внезапно „ скачане “ в контраста. Затова не трябва да четете електронна книга, да работите на компютър или да гледате телевизия в цялостна мрачевина.

Екраните на електронните устройства излъчват синьо-виолетова светлина. Тя е рискова за окото. Поради това се предлага да работите с тях, носейки очила със специфични лещи. Последните блокират нездравословната синьо-виолетова светлина и пропущат единствено потребната.

Да се реши казуса с осветлението е елементарно. Съществува норма: лумен на квадратен метър. Една елементарна лампа е с мощ 60 вата и дава примерно към 730 лумена.

В офис с повърхност 10 кв. метра ще бъде задоволително ярко при най-малко 2000 лумена. Т.е. три крушки по 60 вата.

Разбира се, естествената дневна светлина е за предпочитане. /profit.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР