Битовите абонати на Топлофикация в Габрово подават заявления за еднократна

...
Битовите абонати на Топлофикация в Габрово подават заявления за еднократна
Коментари Харесай

Еднократната компенсация за битовите абонати на Топлофикация в Габрово

Битовите клиенти на " Топлофикация " в Габрово подават заявки за еднократна отплата. 

Подкрепящата мярка беше обезпечена от страната, откакто ТЕЦ-ът завърши активността си и лицензът му беше лишен. Първоначално декларираната сума от 1,5 милиона лв. обаче след това беше понижена на половина и възраженията от страна на Общината не реализираха предстоящата промяна.

730 хиляди лв. е сумата за отплата, предоставена от страната, за 4120 битови консуматори на ТЕЦ-а, чийто комин спря да пуши. Помощта ще се отпуска по лист, възложен от Министерството на енергетиката, в който за клиентите на " Топлофикация " е планувана еднократно закрепена сума, избрана на база осредненото количество употребена от тях топлинна сила през последните три сезона. Очаква се с нея потребителите да съумеят да покрият нарастването на разноските през този зимен сезон, в който ще им се наложи да се топлят на ток, вместо на парно. 

Абонатите в приблизително огромните жилища, отоплявани до предходния сезон на парно, ще получат към 200 лв., свидетелстват заявители на помощта. Мнозина са недоволни от размера на полагащите им се обезщетения.

" Никаква, 70 лв., отново излъгаха. С какво ще си оказа помощ? За Нова година. "

" Аз, като съм цялостен живот на парно – 190 лв., да се напием за Нова година. "

За бъде получена еднократната финансова помощ, към заявката по пример до кмета на общината е належащо да се приложи уверение за разкрита сметка от обслужващата банка и една записка за платена топлоенергия към ТЕЦ-а. Работното време на Дирекция " Местни налози и такси ", където се одобряват заявките, е всеки работен ден от 8:30 до 16:30 часа, като няма краен период за внасяне на настояванията.

В чакалнята Милена Христова оказва помощ на правоимащите за попълването на документите:

" Предимно пенсионери идват. Много са клиентите. Не имам вяра, че могат да минат до края на годината. "

Хората получават от 50 до 800 лв., показва още Христова от практиката досега. Ако са единствено щрангове, сумата е напълно дребна.

 

" Има хора, които не си пазят бележките и се връщат в касите на ТЕЦ-а. Повечето са плащали посредством Easy Pay и оттова им вадят разпечатки. Най-голяма компликация срещат хората, които нямат банкова сметка. Предимно пенсионери, които си вземат пенсията от пощенски клон. При тях ще стане закъснение, след Нова година ще си получат парите от касите на Общината. "

 

По банков път парите идват до месец след подаването на документите.

 

Някои от пристигналите избират да вземат образците и да ги попълнят у дома и задават въпроса за какво тази информация, която се изисква, не е предоставена служебно, с цел да бъдат облекчени клиентите.

 

От локалната администрация молят към хората да не се струпват в първите дни, тъй като няма краен период за заявяване на компенсацията и се чака приемът на документи да продължи и след края на тази година.

 

Важно конкретизиране е, че изискване за приемане на компенсацията е клиентите да не са се възползвали от помощ за отопление за този сезон посредством обществено подкрепяне.

 

В предоставения от Министерството на енергетиката лист има изчезнали клиенти и те би трябвало да подадат заявление за осъществяване на инспекция. За тези случаи е очакван финансов запас, успокояват от администрацията.

 

След като " Топлофикация " спря работа, без топло останаха с изключение на битовите клиенти и осем публични здания, които бяха изключени от държавния механизъм за обезщетения. Алтернатива бе открита за обезпечаване на топлото в детска градина " Слънце ", чиято база е присъединена към газоснабдителната мрежа. Домът на хумора и сатирата кандидатства по план за енергоспестяващи ограничения. За спортната зала " Орловец ", където натоварването е огромно, се търсят благоприятни условия за краткотрайно решение и се чака страната да се ангажира с казуса.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР