Биткойнът е пословично нестабилен, склонен към внезапни ценови скокове и

...
Биткойнът е пословично нестабилен, склонен към внезапни ценови скокове и
Коментари Харесай

Какво представлява „халвингът“ на биткойн и вдига ли той наистина цената?

Биткойнът е пословично неустойчив, податлив към неочаквани ценови скокове и бързи обрати, които могат да изтрият милиони долари от цената му за броени минути. Тези промени постоянно са загадъчни за пазарните наблюдаващи, защото цифровата валута не е обвързвана с действителната стопанска система.

Биткойнът има още една чудноватост, която е заложена в кода, който го е основал: Става дума за техническата промяна, след която възнаграждението за „ миньорите “ от извличане на биткойн всякога се понижава на половина. Тъй нареченият „ халвинг “ е заложен в кода на биткойн и се случва почти на всеки четири години

Поддръжниците и скептиците на биткойн разискват какво влияние може да окаже така наречен разполовяване върху цената на токена.
Откъде въобще се появяват новите биткойни?
Една от характерностите, които породиха увлечението по биткойн, е методът, по който неговият псевдоанонимен основател, Сатоши Накамото, обвърза основаването на монетите с работата, нужна за попречване на подправянето им. Биткойн се генерира от така наречен миньори, чиито компютри правят комплицирани калкулации, които удостоверяват преводите в блокчейн - обществена цифрова счетоводна книга. Миньорите се конкурират между тях, с цел да завоюват новоиздадени токени, нещо, известно като блок премия.
Какво е разполовяването на облагата от биткойн?
„ Халвингът “ или разполовяването (б.а. – с от британската дума halving, в превод „ понижаване на половина “) е планувано понижаване на възнагражденията, които миньорите получават (терминът е упоменат в кода на биткойн). „ Халвингът “ се случва един път на към четири години – по-точно на всеки 210 000 блока транзакции.

Както подсказва името, всяко от тях понижава на половина количеството биткойн, което миньорите получават за заплащане на блок. При стартирането на биткойн през 2009 година миньорите получаваха по 50 биткойна на блок, тази премия бе понижена на 25 при първия „ халвинг “ през 2012 година, на 12.5 през 2016 година, на 6.25 токена през 2020 година Сега се възнамерява да спадне до 3.125 монети през 2024 година

Анализаторите нормално излизат с прогнози по кое време може да се случи намаляването на половина, защото точна дата е мъчно да се дефинира. Очаква се това да се случи през април.
Какъв е смисълът?
Емисията на биткойн е лимитирана по няколко метода. От една страна, съгласно учредителния му протокол единствено 21 милиона ще бъдат пуснати в обращение въобще. Това е привлекателно за мнозина, които се притесняват, че фиатните пари – тези, които се емитират от държавните управления – могат да изгубят цената си поради инфлацията, в случай че се напечатат прекалено много. Поддръжниците настояват, че биткойнът, в противен случай, обезпечено ще се усилва.

Счита се, че „ халвингът “ също по този начин предотвратява инфлацията, като работи по този начин, че от време на време да забавя темпото, с което се основават биткойни, с цел да не изпреварва търсенето. За други наблюдаващи разполовяването може да послужи като сигнал за бързане и пазаруване, като подсказва, че по-бавният напредък може да бъде съпроводен от скок в цената.
Кога ще се случи намаляването на цената на биткойн на половина?
Според редица анализатори идващото четиригодишно събитие би трябвало да се случи към април 2024 година, макар че е мъчно да се дефинира сигурно нулева дата. Това е по този начин, тъй като времето, належащо за генериране на нови блокове, може да се забави или форсира според от редица фактори. Според множеството оценки ще има 64 „ халвинга “ на биткойн, преди да бъде доближат оптималният брой от 21 милиона, някъде към 2140 година

След като това се случи, миньорите към този момент няма да получават хонорари и се чака да разчитат на начисляване на такси за обработка на транзакции, сходно на това, което вършат фирмите за кредитни карти.
Повишава ли халвингът цената на биткойн?
Това е въпрос на развълнуван спор. През 2012 година да вземем за пример биткойн нарастна с към 8000% през 12-те месеца след намаляването на възнагражденията и още веднъж нарастна с съвсем 1000% след корекцията през 2016 година Последното понижение на половина, през май 2020 година, бе последвано от бичи поход, който приключи с рекордна цена на биткойн от съвсем 69 000 $ през ноември 2021 година, макар че този интервал съответства и с рали при други рискови активи.

В началото на ноември 2023 година биткойн нарастна с към 109% по отношение на епичния погром през 2022 година и се търгуваше на цена от към 34 000 $. От началото на 2024 година валутата още веднъж е в режим на бурно рали след утвърждението на борсовата търговия на биткойн ETF. В края на февруари цената на токена надвиши 60 000 $ и се устреми към историческия си връх от 2021 година
„ Това е огромна полуда “: Биткойн се ускорява към историческия си връх
Следващото поевтиняване на половина има капацитета да провокира скок от най-малко 81%, съгласно Bloomberg Intelligence и Matrixport. Скептиците, въпреки това, настояват, че приписването на ценовия скок на „ халвинга “ е в най-хубавия случай спекулативно. Второто понижаване на половина, да вземем за пример, се случи в миг, когато биткойн към този момент придобиваше по-голямо всеобщо самопризнание и съответства с взрива на първичните предлагания на монети, доста от които трябваше да бъдат закупени с биткойн.

Регулаторната принуда върху криптовалутите след срутва на борсата FTX през ноември 2022 година също заплашва пазарните вероятности.
Ще се промени ли нещо за притежателите на биткойн след халвинга? 
Не, с изключение на доколкото всяка следваща смяна на цената ще ви направи по-богати или по-бедни. Но ще бъде невероятно да се разбере каква част от смяната се дължи директно на „ халвинга “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР