Биткойн има нисък процент на инфлация в сравнение с щатския

...
Биткойн има нисък процент на инфлация в сравнение с щатския
Коментари Харесай

Биткойн: най-добрият хедж срещу инфлацията?

Биткойн има невисок % на инфлация спрямо щатския $, което го прави прелъстителен вид за хеджиране против икономическа неустановеност.

Към 4 март 2023 година процентът на инфлация е 1.80%. Това се дължи на закрепеното предложение на Биткойн от 21 милиона броя BTC, което понижава % на инфлация след всеки четири години по време на халвинг събитието. В съпоставяне – годишният ритъм на инфлация на щатския $ е 6.4%, което е 3.57 пъти по-високо от този на Биткойн.

Отговорен за намаляването на темпа на инфлация на актива е дефлационният му модел. Именно този модел понижава темпа на инфлация след халвинга на всеки четири години.

Системата за заплащане на миньорите дефинира степента на инфлация, като всяко халвинг събитие понижава на половина възнаграждението на Биткойн миньорите.

Това значи, че броят на създадените посредством рандеман BTC също се понижава на половина, а идващото такова събитие се чака да настъпи през май 2024 година

От друга страна, темпът на инфлация на щатския $ евентуално ще се усили, защото цената му понижава заради несъразмерното отпечатване и намаляващата покупателна дарба на всеки $. Децентрализираният темперамент на Биткойн му разрешава да заобикаля множеството политически и стопански опасности, свързани с щатския $, което способства за по-ниския му ритъм на инфлация.

Поради контрастните на темпове на инфлация – сред Биткойн и щатския $ – се води спор на тематика коя е най-хубавата капиталова и хедж опция.


 


Привържениците на Биткойн настояват, че флагманската криптовалута е идеалният актив за отбрана от инфлация, само че цената му към момента не е отразила това на фона на възходящата инфлация и повишението на лихвените проценти.

Макар че ралито на Биткойн през 2023 година беше прекратено, а криптовалутата е изправена пред закани от наново тестване на дъната под $20,000, тя остава привлекателна хедж алтернатива против икономическата неустановеност.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР