Битката започва в Айова, тя започва тук, заяви Тръмп пред

...
Битката започва в Айова, тя започва тук, заяви Тръмп пред
Коментари Харесай

Битката започва: Може ли някой от републиканците да се надява да победи Тръмп?

" Битката стартира в Айова, тя стартира тук ", съобщи Тръмп пред събралото се голям брой в Клинтън, градче с близо 25 000 поданици в източния завършек на щата. " С ваша помощ ще върнем страната си - ще я върнем от пъкъла ".

Изборните събрания в Айова, които ще се проведат в понеделник вечерта, ще бъдат първата стъпка на Републиканската партия към избора на кандидат, който да се изправи против Джо Байдън, 81-годишния президент от Демократическата партия. Очаква се по-малко от 200 000 гласоподаватели от близо 335-милионното население на Америка да устоят самоуверено на минусовите температури, с цел да пуснат първите бюлетини от президентския избирателен цикъл през 2024 година и да зададат тона на конкуренцията.

Преди три години изглеждаше необикновено, че Тръмп въобще ще бъде кандидат. След като няколко от желаните от него претенденти за Конгреса бяха разгромени на междинните избори през 2022 година, сполучливото завръщане изглеждаше още по-малко евентуално.

Но 77-годишният някогашен президент е абсолютният любимец за продобиване на номинацията на републиканците. И макар че досега преди вота през ноември социологическите изследвания за общите избори са ненадеждни, в народен мащаб Тръмп има доста дребна преднина пред Байдън в директен дуел.

Ако тази динамичност се резервира и Тръмп излезе победител и незасегнат от борбата за номинация, това ще провокира надълбоко безпокойствие измежду някои от най-близките съдружници на Америка по света. Байдън се опита да възвърне уговорката на Америка към обичайните ѝ сътрудници - от Европа до Индо-Тихоокеанския район - след разрива, провокиран от администрацията на Тръмп. Тези връзки още веднъж ще бъдат застрашени.

Перспективата за повторение на напрежението в реванша за Белия дом - първото от 1956 година, когато Дуайт Айзенхауер и Адлай Стивънсън се изправят за втори следващ път един против различен - към този момент накара Байдън да стартира непосредствено да нападна Тръмп и да показа конкуренцията като борба за избавяне на американската народна власт.

Но събранията в Айова - и първичните избори в Ню Хемпшир, които ще се проведат на 23 януари - постоянно могат да преобърнат общоприетите схващания за президентските избори, въпреки и краткотрайно. Те могат да провокират изненади, да възнаградят новобранците и да трансформират инерцията.

Снимка: БТА/AP

Миналата година дълго време Рон ДеСантис, губернаторът на Флорида, беше в позиция да се възползва от всяка цепнатина в поддръжката за Тръмп, изключително в Айова, където водеше усърдна акция.

Но кандидатурата му се забави. Въпреки че ДеСантис продължава да взе участие в конкуренцията, в този момент Ники Хейли, някогашният дипломат на Съединени американски щати в Организация на обединените нации, има по-големи шансове да излезе от идващите 10 дни като основен конкурент на Тръмп. Хейли освен се издига в изследванията в Айова, само че е на крачка от това да победи Тръмп в Ню Хемпшир, което би разрушило чувството за наложителност към възможната му победа в битката за републиканската номинация.

Снимка: БТА/АП

" Ники Хейли има късмет. Очевидно е, че това е дълъг късмет, все едно да изтеглиш дупчен стрейт в покера. Но въпреки всичко е късмет, в който можеш да видиш опция за нея ", споделя Уит Айрес, деец републикански социолог в North Star Opinion Research.

В Айова съдружниците на Тръмп остават извънредно уверени, че той ще завоюва огромна победа тази седмица. Това ще му разреши да реализира комфортна предварителна победа в борбата за номинация и да избегне продължителна междуособна битка по време на конгреса на републиканците, който ще се организира в Милуоки, Уисконсин, през юли.

" Мисля, че доста хора си споделят: " Върнете злобните туитове на [Тръмп], в случай че това значи, че мога да имам по-добре платена работа, по-ниски цени на бензина, по-добра покупателна дарба [и] затворени граници ", споделя Боби Кауфман, законодател от щата Айова, който поддържа Тръмп и беше окуражителен от някогашния президент по време на митинга в Клинтън.

Много републикански социолози и стратези настояват, че главният електорат на партията остава изцяло покорен от Тръмп - изключително работническата класа, селските региони и по-малко образованите консерватори, които нямат никакви скрупули да го поддържат още веднъж и са заредени с сила от вероятността за завръщането му в Белия дом.

Тази преданост е макар петното от несполучливите старания на Тръмп да подмени резултатите от предходните избори, поредицата от 91 наказателни обвинявания, повдигнати против него, откогато напусна поста, и все по-авторитарната му изразителност - в това число обещанието за огромно отмъщение против политическите му врагове.

Според усреднените резултати от националните социологически изследвания на FiveThirtyEight 60,4% от републиканците поддържат Тръмп, спрямо 12,1%, които поддържат ДеСантис, и 11,7%, които поддържат Хейли.

В Айова преимуществото на Тръмп е единствено малко по-слабо: 52,3 % от републиканците в средно-западния щат поддържат Тръмп. Хейли е на второ място със 17,1 на 100, а ДеСантис - на трето с 15,7 на 100. Дори в случай че Хейли или ДеСантис се показват по-добре от предстоящото в понеделник, те към момента ще бъдат изправени пред сложна битка, с цел да детронират Тръмп.

Снимка: БТА/AP, Andrew Harnik

" Неговата преднина е толкоз огромна в цялата страна и тя не е единствено числена, а и интензивна. Избирателите на Тръмп нямат самообладание да гласоподават ", споделя Франк Лънц, деец в социологическите изследвания, прочут с работата си върху посланията на Републиканската партия. " Много е мъчно да победиш подобен човек ", добавя той.

" Работата е съвсем опечена ", споделя един от старшите републикански стратези, който е взел участие в първичните акции и отхвърля да бъде назван. " Мисля, че това е по този начин още от средата на лятото [на 2023 г.]. Не мисля, че доста неща са се трансформирали. "

Във вътрешнополитически проект историците към този момент насочат строги предизвестия за последствията от втора администрация на Тръмп за оцеляването на политическата система на Съединени американски щати такава, каквато я познаваме.

Линдзи Червински, старши теоретичен помощник в Центъра за президентска история в Южния методистки университет, споделя, че Америка евентуално е изправена пред " избори, които ще дефинират дали ще имаме повече избори, които са смислени ".

" Не споделям, че Тръмп ще може да реализира всички закани, които е отправял. Но няма подозрение, че вторият мандат ще бъде толкоз друг [от] първия и няма да наподобява на нищо, което в миналото сме виждали. И има толкоз доста пространство за един президент, който не се интересува от нормите и прецедентите и спазването на закона, да заличи системата. И аз не се колебая, че той ще се опита ", споделя тя.

Независимо от резултата в Айова, републиканците в Ню Хемпшир може да са тези, които да се намесят и да работят като бастион против някогашния президент.

В щата Нова Англия, в който има доста по-голям дял умерени републиканци и по-малко евангелски християнски гласоподаватели, преднината на Тръмп е доста по-малка, в сравнение с в Айова, което прави допустимо той да бъде надвит от Хейли.

Нейните шансове се усилиха още повече, когато Крис Кристи, някогашният губернатор на Ню Джърси и гневен критик на Тръмп, отпадна от републиканската конкуренция в сряда, проправяйки път на множеството от неговите поддръжници към нея.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

" Нещата могат да се трансформират бързо, в случай че се получи непредвидена загуба ", споделя Бил Кристол, изтъкнат закостенял критик на Тръмп, работил в администрациите на Роналд Рейгън и Джордж Буш.

" Ню Хемпшир стана рисков за Тръмп ", прибавя Майк Мърфи, републикански пълководец, който в предишното е работил за няколко президентски акции. " Неговата марка е спечелилият, неудържимият корав мъж. Така че в случай че стартира да губи, това ще е слабост за него. "

Хейли, която е на 51 година и е била и губернатор на Южна Каролина, в доста връзки въплъщава обичайния естаблишмънт на Републиканската партия, който е фискално закостенял, другарски надъхан към бизнеса, отворен към интернационалната търговия, ястреб във връзка с външната политика - и завързан към американските държавни институции.

Някои са искрено оптимистично настроени за вероятностите на Хейли. " Чувствам се добре за Айова и отлично за Ню Хемпшир ", споделя Ерик Ливайн, юрист по банкрутите на Уолстрийт и републикански спонсор, който поддържа Хейли. " Тръмп може да бъде спрян. "

С повишаването на позициите си в социологическите изследвания Хейли усили набирането на средства, защото републикански донори от Уолстрийт и американския бизнес, които са настроени против Тръмп, се втурнаха да финансират кандидатурата ѝ. Това ѝ разреши да покрие Айова и Ню Хемпшир с реклами, с цел да разпространява кандидатурата си. Нейните поддръжници показват няколко социологически изследвания, които сочат, че тя би надминала Тръмп и ДеСантис в народен мащаб и би спечелила в директен дуел против Байдън.

Но мнозина към момента се съмняват в способността ѝ да се изправи против някогашния президент и да го победи в конкуренцията за номинацията. Дори когато се отхвърли, Кристи не поддържа нито един от останалите противници на Тръмп, в това число Хейли, и беше уловен от микрофона да предизвестява, че в последна сметка тя ще бъде " отхвърлена ". Това беше неоправдателна присъда против кандидата, който евентуално имаше най-големи шансове да смъкна Тръмп. " И двамата с вас го знаем, тя не е за тази работа ", беше записан той.

Снимка: БТА/АП

Намаляващият брой републикански донори, законодатели, някогашни чиновници и лобисти се надяваха, че партията може да бъде избавена от изолационизма и популизма на Тръмп и че по-традиционната републиканска политика на Джордж Буш-младши, Джордж Буш и Рейгън може да бъде възобновена.

Но напъните им да отстранят Тръмп и да слагат началото на нова епоха за Републиканската партия до момента се проваляха, което затрудняваше различните претенденти като Хейли да пробият уверено.

Тези така наречен " в никакъв случай Тръмписти " са разграничени във връзка с аргументите за този крах. Някои от тях упрекват нежеланието на републиканските законодатели в Конгреса да извърнат тил на Тръмп, когато той беше най-слаб в политическо отношение след офанзивата от 6 януари и слабото показване на междинните избори през 2022 година

Други упрекват неприятните и неефективни тактики и послания на акцията. С изключение на Кристи, множеството републикански претенденти за президент, в това число ДеСантис и Хейли, дълго време не успяваха да се опълчват на Тръмп по метод, който да е пореден и ефикасен.

Много от тях упрекват огромните донори на партията, които мъчно се сплотиха уверено зад опция на Тръмп.

Други обаче споделят, че виновността е на демократите. След многочислените обвинявания от страна на прокурорите в Ню Йорк, Атланта, Вашингтон и Маями големи елементи от дясна Америка се втурнаха в отбрана на Тръмп, вместо да употребяват опцията да потърсят нов водач. Гневът им се ускори от дейностите на Колорадо и Мейн да лишат Тръмп от присъединяване в първичните избори на конституционно съображение поради ролята му в нападението от 6 януари.

" Всичко стартира с претърсването на Мар-а-Лаго и документите. Републиканците погледнаха на това и си споделиха: " Боже мой, държавното управление се употребява като оръжие против Доналд Тръмп ", споделя Лънц.

Във финалната част на акцията в Айова Хейли е малко по-агресивна в офанзивите си против Тръмп. " Ако това е Доналд Тръмп, ще има още четири години безпорядък ", сподели тя по време на дебата против ДеСантис по Си Ен Ен тази седмица. " Мисля, че случилото се на 6 януари беше ужасяващ ден и мисля, че президентът Тръмп ще би трябвало да дава отговор за това ".

Не е ясно обаче дали тя ще успее да издържи на гърмежа от нападки както от страна на Тръмп, по този начин и от страна на ДеСантис, които я упрекват, че е прекомерно близка до истаблишмънта и е в плен на " глобалистки " и " корпоративни " ползи.

" Избирателите доста ясно декларират, че не желаят да се върнат към Републиканската партия преди Тръмп ", споделя републиканката и съперник на Тръмп Сара Лонгуел, която организира фокус групи с гласоподаватели в президентските съревнования в Съединени американски щати.

Снимка: БТА/АР

Дори на Капитолийския рид Тръмп има все по-голям легион от поддръжници измежду републиканските законодатели - и доста повече утвърждения спрямо Хейли или ДеСантис.

Сред тях са ръководителят на Камарата на представителите Майк Джонсън, водачът на болшинството Стив Скалис и напълно неотдавна Джон Барасо, републиканският сенатор от Уайоминг и третият по сан член на партията в горната камара на Конгреса, където е по-широко публикуван, въпреки и постоянно спокоен, скептицизмът към Тръмп.

" Когато президентът Тръмп беше на власт, имахме най-хубавата стопанска система в моя живот, в живота на множеството от нас. Имахме енергийна самостоятелност. Враговете ни се опасяваха от нас. И имахме сигурна граница ", сподели Барасо пред Fox News на 9 януари, обявявайки поддръжката си за Тръмп. Лънц споделя, че законодателите гадаят и го одобряват по-скоро от политическа целенасоченост, в сравнение с от разбиране. " Те знаят какъв ще бъде резултатът и желаят да са на негова страна. Никога не сме имали претендент за президент с по-голяма сопа от Тръмп. Ако не се кланяте в краката му, той [ще] ви унищожи на идващите първоначални избори, а те се опасяват от това ".

Кристол жигосах този метод като " бездейност и безволие ", който нанася " действителни вреди " на очакванията за победа над някогашния президент още преди началото на гласуването. " Това просто основава у републиканския гласоподавател усещането, че всичко е завършило ", споделя той.

В Белия дом и в акцията за преизбиране на Байдън гледката на Тръмп, който удобно води групата на републиканците, провокира смесени страсти.

Снимка: БТА/AP

От една страна, Байдън и представителите на Демократическата партия от дълго време чакат Тръмп да бъде техен кандидат през ноември и имат вяра, че разполагат с вярната политическа рецепта да го победят, както направиха през 2020 година

От друга страна, неотдавнашните изследвания на общите избори, съчетани с ниския рейтинг на Байдън и необятното неодобрение от посоката на развиване на страната, провокираха паника измежду демократите по отношение на способността на президента да пресъздаде същата печеливша коалиция.

От лагера на Байдън залагат на това, че подобряването на икономическите данни и продължаващия яд поради рестриктивните мерки за абортите ще оказват помощ за спечелването на колебаещите се гласоподаватели. Но главният им залог е, че президентът ще премине финалната линия, като подчертае фундаменталната заплаха за американската народна власт, която може да пристигна от евентуалното завръщане на Тръмп.

" Мисля, че концепцията, че демокрацията е сложена на карта, е действителна. Мисля, че тя ще откри отклик. Ще има избор ", споделя Робърт Улф, донор на демократите и някогашен ръководител на UBS Americas, който поддържа Байдън.

Собствената изразителност на някогашния президент единствено ускори позициите на Байдън. По време на манифестации и в обществените медии Тръмп назовава политическите си съперници " паразити ", споделя, че имигрантите " тровят кръвта " на страната и разказва наказаните за протеста от 6 януари като " заложници ". Той също по този начин заплаши с полуда, в случай че загуби вота, предвещавайки още повече политическо принуждение, обвързвано с тазгодишните избори.

" Дали демокрацията към момента е свещената идея на Америка, е най-неотложният въпрос на нашето време ", съобщи Байдън по време на тирада в Пенсилвания на 5 януари. " Това е смисълът на изборите през 2024 година "

Междувременно въздействието на наказателните процеси, с които Тръмп ще би трябвало да се сблъска, до момента в който води акцията си за втори мандат, е непредсказуем фактор в конкуренцията. Някои социологически изследвания сочат, че гласоподавателите, изключително самостоятелните и колебаещите се гласоподаватели, ще бъдат доста по-малко отворени към Тръмп, в случай че той бъде приет за отговорен в съда.

" Много е евентуално Тръмп да бъде номиниран. Мисля, че също по този начин е доста евентуално той да бъде наказан ", споделя старши републикански пълководец.

Лонгуел, републиканецът, който е срещу Тръмп, чака, че до деня на изборите Байдън може да има преимущество просто тъй като някогашният президент остава толкоз токсична мощ в американската политика оттатък огромната си твърдолинейна дясна база, даже в случай че победи в Айова.

" Хората сега знаят какво не харесват в Джо Байдън. Когато Тръмп още веднъж е на напред във времето, те ще си спомнят какво ненавиждат в него. Отвращението, което той провокира измежду колебаещите се гласоподаватели, е доста мощна ", споделя тя.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР