Битката за върха на автомобилния трон продължава над 5 десетилетия,

...
Битката за върха на автомобилния трон продължава над 5 десетилетия,
Коментари Харесай

Да отдадем почит на легендата Mercedes S-Class W140

Битката за върха на автомобилния престол продължава над 5 десетилетия, през които S-Class удържа неспирните офанзиви от BMW и Audi. Лично се убедих, че ще продължи безкръвно да го държи още дълго време, откакто изкарах един превъзходен уикенд зад кормилото на S560 L преди месец-два.

Но последното потомство на висшия бизнес седан на Mercedes e към момента надалеч от това да си извоюва именит статус измежду почитателите на марката. За това ще му трябват доста години и отново не е несъмнено, че ще успее.

Убеден съм, обаче, че W140 е точно подобен модел: именит. Третият епизод на „ Авто банда” се занимава точно с него, което ме кара да погледна обратно към годините, когато това возило бе фантазията на българина. Днес той към момента е един от най-хубавите, само че да намериш добър образец на вторичния пазар е съвсем невъзможна задача. А в случай че го направиш, цената е солена.

До появяването му се стига след точни 6 години развойна активност, почнала през 1985 година с първите скици на модела. Дизайнът на прототипа W140 е дело на Бруно Сако, основният дизайнер на Mercedes по това време. Сред най-легендарните модели, които е проектирал, несъмнено е W123. Сако твърдо има вяра, че дизайнът на Mercedes би трябвало да е настоящ най-малко 30 години В последна сметка е признат препоръчаният от Оливър Булей дизайн.

1 милиарда евро санкция за Volkswagen в Германия

Безпилотният рейс КАМАЗ ще се създава серийно

Това става фешън! Ковчегът е сменен от автомобил

Но основите за появяването на W140 са положени доста преди този момент от модела 300d (1954), на какъвто се е радвал първият канцлер на Западна Германия Конрад Аденауер. Той става знак на немското икономическо знамение.

В света на колите буквата S към този момент 5 десетилетия е синоним за разкош, грациозност, аура, високи технологии и качество на направа. S-класата на Mercedes е автомобилът, на който немската компания дължи непоклатимия си имидж.

Когато се появява на салона в Женева през 1991 година, S-Class W140 е плод на икономическия взрив, който изживява Европа и автомобилната промишленост по това време. Може би това е повода, заради която този модел гълта (неофициално) към $1 милиарда за създаването си.

Това е автомобил, който вкарва (между другото всяка една S-ка вкарва по нещо ново за пръв път в индустрията) няколко нововъведения на автомобилния фронт. Най-дребните са двойният стъклопакет на страничните стъкла и автоматизираното, меко затварящите се порти. Но, посредством и на Bosch, в автомобила за пръв път се появява абревиатурата EBD, което ще рече Електронно систематизиране на спираното изпитание – системата, която упражнява по-голямо спирачно изпитание върху задните колела, с цел да усъвършенства спираната успеваемост. Освен това, S-Class дава на промишлеността и Спирачния помощник, който се задейства по време на спешни маневри, с цел да усили до най-много спирачната мощ. С W140 дебютира и ESP, която система през днешния ден е общоприета в съвсем всички типове и класове коли. Това е автомобил от бъдещето. Електрическите странични огледала и електрическата задна щора са измежду дреболиите

В България всичко бе неправилно разбрано. Докато в Германия се караше единствено от най-успешните предприемачи, у нас такива бяха дебеловратите момчета. Няма да влизам в детайлности, сходно на Георги Нончев, който единствено е слушал за тези времена, а ще продължа по тематиката с W140, чиято известност у нас пострада точно поради хората, които го караха преди време.

Подобно на предшественика си, W140 също се предлага в две дължини на каросерията. За задвижването му се оферират два редови дизелови „ шестака” с размер 3,0- и 3,5 литра (LOM606 и OM603). Най-успешният бензинов мотор е с означение M104. Той е с размер 3,2 литра, редови „ шестак” с 227 к.с. Популярен е и V8 мотора (M119). Той се предлага в две версии: 4,2 литра с 282 к.с. и 5,0 литра с 322 к.с.

Върхът на сладоледа е 6,0-литровият V12 мотор (М120) с 389, а в следствие 402 к.с. След това на сцената се появява и AMG с 600 SEL и 439 к.с., а черешката на тортата е 7,0-литровата версия на V12 мотора. S70 е с мощ към 500 к.с. От тази трансформация са създадени единствено 112 бройки. Версията S73 на мотора е продадена на Хорацио Пагани, който я инсталира в Zonda.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР