Битката за отчитането на оборотите на търговците навършва три години

Битката за отчитането на оборотите на търговците навършва три години ...

Битката за касовите апарати навлиза в четвъртата си година с нов сблъсък


Битката за отчитането на оборотите на търговците навършва три години и навлиза в четвърта с пореден сблъсък. Този път производители на фискални устройства алармират, че обявеният преди дни към модернизация чрез софтуерна фискализация "крие сериозни рискове за събираемостта на приходите в бюджета".

През февруари 2018 г. финансовото министерство обяви, че готви , като за пръв път направи опит да вкара в регулация масово ползваните от търговците софтуери за управление на продажбите (т. нар. СУПТО). Към онзи момент при проверки данъчните непрекъснато се натъкваха на случаи на манипулации на софтуерите, с които в НАП се отчитаха само част от издадените касови бележки и огромна част от оборота – средно около 70%, оставаше скрит.

В продължение на две години и половина бившият финансов министър Владислав Горанов не се отказа от реформата с аргумента, че има огромен натиск от сивия сектор за неотчитане на обороти. Оказа се обаче, че промяната е технически неизпълнима, особено за големи компании със сложни бизнес процеси, поради което влизането в сила на промените непрекъснато се отлагаше, съпътствано от протести и недоволство от страна на бизнеса.

След смяната на Горанов, в разгара на антиправителстветите протести през лятото на 2020 г., , а парламентът прие, че фирмите могат да изпълняват изискванията за СУПТО срещу административни отстъпки от страна на НАП.

Проблемът с отчитането на оборотите обаче , поради което бяха възобновени работните групи по въпроса, най-вече заради дейността на онлайн търговците.

Източник: mediapool.bg