Битката за отчитането на оборотите на търговците навършва три години

...
Битката за отчитането на оборотите на търговците навършва три години
Коментари Харесай

Битката за касовите апарати навлиза в четвъртата си година с нов сблъсък

Битката за отчитането на оборотите на търговците навършва три години и навлиза в четвърта с следващ конфликт. Този път производители на фискални устройства сигнализират, че оповестеният преди дни към рационализация посредством софтуерна фискализация " крие съществени опасности за събираемостта на приходите в бюджета ".

През февруари 2018 година финансовото министерство разгласи, че готви, като за пръв път направи опит да вкара в регулация всеобщо употребените от търговците софтуери за ръководство на продажбите (т. нар. СУПТО). Към оня миг при инспекции данъчните непрестанно се натъкваха на случаи на операции на софтуерите, с които в Национална агенция за приходите се отчитаха единствено част от издадените касови бележки и голяма част от оборота – приблизително към 70%, оставаше прикрит.

В продължение на две години и половина някогашният финансов министър Владислав Горанов не се отхвърли от промяната с аргумента, че има голям напън от сивия бранш за неотчитане на обороти. Оказа се обаче, че смяната е механически неизпълнима, изключително за огромни компании със комплицирани бизнес процеси, заради което влизането в действие на измененията непрестанно се отлагаше, придружено от митинги и неодобрение от страна на бизнеса.

След промяната на Горанов, в разгара на антиправителстветите митинги през лятото на 2020 година, , а Народното събрание одобри, че компаниите могат да извършват условията за СУПТО против административни отстъпки от страна на Национална агенция за приходите.

Проблемът с отчитането на оборотите обаче, заради което бяха обновени работните групи по въпроса, най-много поради активността на онлайн търговците.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР