Битката за бюджета на държавата е в разгара си. Президентът

...
Битката за бюджета на държавата е в разгара си. Президентът
Коментари Харесай

Петър Чобанов: Имаме нарастване на доходите през последните години


Битката за бюджета на страната е в разгара си. Президентът Румен Радев изиска от Народното събрание „ да озапти ” финансовия министър Асен Василев. Депутатите фактически отхвърлиха доста оферти от проектобюджета. Критики пристигнаха и от Българската национална банка. В рубриката „ Срещу течението ” в предаването „ На фокус ” Евгений Генчев беседва с подуправителя на Българска народна банка Петър Чобанов.

„ Българска народна банка обичайно подхожда консервативно към обществените финанси от позиция на това че, намирайки се в режим на валутен ръб, би трябвало и обществените финанси да са в добра форма, и дейностите, които Българска народна банка подхваща, да дават резултати. Има правила, те са национални, те са европейски, не инцидентно са измислени. Нормално е бюджетът да е с по-нисък недостиг. Желателно беше да има най-малко някакво понижение на недостига ”. Това съобщи подуправителят на Българска народна банка Петър Чобанов. Хубаво е, че българската стопанска система се приспособява, имаме повишаване на приходите през последните години, сподели той.

Запитан рационално ли е да се вземат огромни заеми през идващите години, той отговори, че зависи защо човек ще ги употребява и дали има приходите да ги изплати. За страната той сподели: „ всяко последващо нарастване на заемите, основава риска да не може да ги обслужваме. Призоваваме за по-малко заеми ”, изясни финансистът. 

В отговор на въпрос дали е правилно, че се планува продажбата на земя, той сподели: „ Да оставим управляващите да се схванат между тях, Българска народна банка няма да е съдия в тези взаимоотношения. Да се простираме съгласно чергата си ”.

По мотив осведомителната акция за еврозоната, Чобанов сподели: „ В момента, в който вземат решение, че България ще влезе в еврозоната, 30 дни по-късно в магазините ще би трябвало да бъдат оповестени и двете цени ”.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТАПромоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР