Битката с инфлацията и опитите да се намалят цените на

...
Битката с инфлацията и опитите да се намалят цените на
Коментари Харесай

След позицията на КЗК срещу „Достъпно за вас“: Може да има таван на цените

Битката с инфлацията и опитите да се понижат цените на съществени хранителни артикули навлязоха в нова фаза.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) изненадващо спря най-новата мярка за оптимални цени на храните на Министерството на стопанската система – „ Достъпно за вас “. Тя трябваше да започва от 1 ноември и за задачата икономическото министерство стартира договаряния с хипермаркетите.  

Предлагането на храни на занижена цена ще докара до ограничение на конкуренция сред търговци

„ Включването в самодейността на търговци на дребно на хранителни артикули е обвързвано с предложение на храни на занижена цена, което ще докара до ограничение на ценовата конкуренция сред тези търговци “, написа в претекстовете на Комисия за защита на конкуренцията.

Налагането на таван на цените към този миг не се разисква

Целият механизъм се основава на напълно пазарни правила, отвърна министърът на стопанската система Богдан Богданов. Той дефинира мнението на Комисия за защита на конкуренцията като „ стопански разсъждения “.

„ В мнението на Комисия за защита на конкуренцията ние нямаме, действителни учредения по закон, къде и какво тъкмо се нарушава “, разяснява още Богданов.

От антимонополния регулатор акцентират още: „ Инициатива е обвързвана с координирано и по едно и също време занижаване на цените на няколко групи хранителни артикули, с което се нарушава правилото на свободната стопанска самодейност , заложен в Конституцията на Република България “.

Информация за най-евтините артикули ще им в секция на уеб страницата на Министерството на стопанската система

„ Ние не ограничаваме цена, не ограничаваме надценка, не фиксираме един или различен артикул. Вариант Б е надзор на цените със закон , в който се залагат надценки по веригата на доставки. Включително надценка за производител, надценка за дистрибутор и надценка за верига “, отвърна Богданов. 

Разговорите и с веригите магазини и с Комисия за защита на конкуренцията не престават. Ако не дадат резултат от икономическото министерство ще предложат таван на цените, предизвестиха от Министерството на стопанската система.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР