Битката през 21-ви век няма да е за ресурси –

...
Битката през 21-ви век няма да е за ресурси –
Коментари Харесай

Демографът Георги Бърдаров: Битката през век XXI няма да е за ресурси, а за активно население

Битката през 21-ви век няма да е за запаси – да вземем за пример храна, а за интензивно население. Това сподели за Българска телеграфна агенция доцент доктор Георги Бърдаров, експерт по демография, етно-политически спорове, география на популацията и селищата, геодемография и геоурбанистика. Той е учител и заместник-декан по образователната активност на образователно-квалификационна степен „ Бакалавър “ на геолого-географския факултет на Софийския университет.

Обществата, освен в България, застаряват бързо и напълно скоро в целия свят ще има жестока борба за привличането на човешки запаси, уточни Бърдаров. Според него няма по какъв начин да се отхвърля, че демографската рецесия у нас е доста сериозна, само че не е безнадеждна и не може да се вършат прогнози през коя година ще изчезне последният българин. Неговата позиция е, че не трябва да се вършат апокалиптични калкулации, тъй като демографски нещата могат бързо да се извърнат, въпреки и с отсрочен резултат. „ Примерно, през 1989 година имаше прогнози, че към 2000 година България ще е с сред 9,5 и 10 милиона души население, а ние бяхме под 8 милиона “, уточни Бърдаров. По думите му нещата постоянно са обратими, както в отрицателна, по този начин и в положителна посока, въпросът е каква ще е държавната политика.

Според него за нашата страна огромният проблем е, че се подчертава върху нещата, на които не може да се въздейства и по тази причина няма резултати. У нас, когато се приказва за демография, се подчертава главно върху раждаемостта, само че това е неверен метод, счита Бърдаров. Той напомни, че този проблем се отнася за целия развъртян свят, той е подбуден от справедливи фактори и в обозримо бъдеще няма да се промени. Средният брой деца, раждани от жена във фертилна възраст в Европейски Съюз, е 1.5, в България е 1.56, т.е. ние сме над междинното равнище за Европа, уточни специалистът. Най-ниският коефициент на раждаемост в Европа е на Италия - 7.8 промила, най-високият - на Ейре - 12.8 промила, България е с 8.9 промила и отново е по средата, добави Бърдаров.

Предстои тотална демографска смяна

Има една доктрина за демографския преход, че той минава през четири етапи, описа още специалистът. Последната е с ниски и изравнени стойности на раждаемост и смъртност, нулев натурален приръст, който в един миг минава към негативен натурален приръст, изясни Бърдаров. По думите му сега развитият свят е в тази четвърта фаза, само че другите райони по света също ще влязат последователно в нея. Прогнозата на Бърдаров е, че след към 40-50 години това, което сега се случва в Европа, ще става по целия свят. На въпрос какво следва след четвъртата фаза, специалистът изясни, че към този момент няма продължение на теорията. Неговото персонално мнение като демограф е, че ще се стигне до извънредно сериозни равнища на раждаемост и извънредно високи на междинната дълготрайност на живота. Възможно е това да е естественият метод на Земята да се стигне до най-благоприятен брой население и след това по натурален път броят на хората да тръгне надолу, сподели още Бърдаров. Според него обаче, по този начин или другояче, следва тотална демографска смяна. Всъщност, тя към този момент настава, добави Бърдаров.

Своята доктрина той развива в новата си монография „ Глобализация и нови демографски модели на 21 век “, където показва, че има три напълно нови демографски модела, непознати до момента в човешката история. Това са доста ниски равнища на раждаемост, все по-застарели общества (през 2018 година за първи път в целия свят популацията на 65 и повече години става повече от популацията под 5-годишна възраст) и третият модел – световното разбъркване на популацията. Не че в предишното е нямало миграции, да вземем за пример Великото преселение на народите, само че мащабите сега са радикално разнообразни, изясни Бърдаров. И посочи, че съгласно него през 21 век човечеството влиза в напълно нов свят във връзка с демография и еднаквост.

Дори в Китай към този момент се появява дефицит на човешки запаси, на интензивно население, описа още специалистът. Според него това е станало факт по неестествен метод, поради модела за едно дете в семейство, само че и там има застаряване на обществото. Че миграционните потоци напоследък се насочват към Европа, е ясно, добави Бърдаров. По думите му за пръв път в историята на света има толкоз изразен поток от юг на север, въпреки по принцип по-логичното е да бъде от север на юг, поради естествените условия. Като цяло обаче, съгласно Бърдаров, за доста от идните процеси може единствено да се гадае, защото светът се трансформира и ще бъде радикално друг с технологиите, с цифровите номади, с това, че може да се работи от всяка точка на планетата.

Хората ще търсят природа, успокоение и инфраструктура

Хората в напълно близко бъдеще ще търсят най-приемливите условия за живот от позиция първо на природа, второ на екология и успокоение и трето на инфраструктура, обвързвана с развъждането на децата, добави Бърдаров. Според него обществата, които влагат в тези фактори, ще привлекат интензивно население. У нас мнозина се стряскат, когато се каже, че би трябвало да привличаме хора в дейна възраст -  образовани и квалифицирани, без значение от къде, добави специалистът. Неговата позиция е противоположната, само че акцентира като проблем, че не разполагаме с нужната инфраструктура. Такива територии каквато е Северозападна България, с фрапиращи темпове на обезлюдяване, няма по какъв начин да останат празни, уточни Бърдаров.

Той добави още, че 42 % от популацията у нас през 2030 година ще живее в шестте най-големи градове в страната. Експертът отхвърли роптаенето против урбанизацията, акцентирайки, че това е международен развой. Градското население в света е 3 % през 19 век, а в този момент е 54-55 на 100 и скоро ще бъде 70 %, изясни Бърдаров. За него основният проблем е допускането на неравномерно систематизиране, а не че хората отиват в градовете. Като добър образец даде Германия с нейната съответна районна политика, която пречи да се обезлюдяват територии. В България първото нещо, което може и би трябвало да направи страната, е да построи обществена и пътна инфраструктура, изясни Бърдаров. Той уточни, че няма по какъв начин да бъдат привлечени млади фамилии в Северозапада, в случай че най-близката болница е на най-малко 60 километра, няма детски градини, а пътищата са рискови. Няма метод сега да отидат младежи, по тази причина страната първо би трябвало да обезпечи нужната инфраструктура, а по-късно към този момент да мисли по какъв начин да подтиква бизнеса, с цел да се откриват работни места, сподели специалистът.

С оглед на демографската обстановка у нас, кардинално би трябвало да настъпи смяна в две неща - в административно-териториалното разделяне на страната и в пенсионната система, разяснява още Бърдаров. По думите му повода е тъкмо в намаляването на хората като цяло и в частност на дейното население. Освен Северозападът, обезлюден е и регионът на Странджа-Сакар, добави специалистът. По думите му съществени демографски проблеми има и в Кюстендилско, Брезнишко и Трънско.

Основен фактор за превръщане на отрицателните трендове е образованието

На въпрос дали би могло да има обратимост на отрицателните трендове, специалистът показва, че за него главният фактор за това е образованието. Факт е, че колкото по-образован е индивидът, толкоз по-ниски са неговите репродуктивни настройки, изясни Бърдаров. Според него страната няма по какъв начин да помогне за повдигането на раждаемостта, само че може да се погрижи за увеличението на младото, интензивно, образовано население – да остава у нас, да работи, живее и ражда деца тук, а не в други страни. Образованието ни би трябвало да е съответно на актуалния свят, уточни специалистът. По думите му в просветителната ни система работят доста качествени хора, само че тя просто не дава отговор на настоящето време. За образец дава работата си в университета, където преди е давал познания и информация на студентите, само че през днешния ден те разчитат за това на телефоните си. „ Аз не мога да им давам информация, аз би трябвало да им кажа по какъв начин да я поясняват, да я проучват, по какъв начин да я употребяват “, уточни преподавателят.

Има една седемстъпкова стратегия за демографски рестарт на България и тя изисква смяна във всички сфери, описа още Бърдаров. Сред стъпките попада и самодейна миграционна политика, която включва три неща. Първото е на тези младежи, които са сега в България, да им бъдат основани условия да желаят да живеят у нас, изясни Бърдаров. Като втора нужда той уточни да се работи интензивно с българите, които са зад граница, изключително с диаспорите в Украйна и Бесарабия. Държавата ни не работи с тези общности, тя няма отношение към тях, което е груба неточност, уточни специалистът. Третият миг е привличането на мигранти от трети страни, добави Бърдаров. И акцентира, че няма значение от къде ще дойдат хората, значимото е да са образовани и квалифицирани и в дейна възраст.

Покрай мигрантската политика на страната, Бърдаров визира и въпроса с ромите у нас и потребността от тяхната интеграция. Никой не желае да приказва за това, тъй като въпросът е доста тежък и даже политически привързан, уточни специалистът. Ромите са към 800 000 сега, те ще бъдат и ще живеят на тази територия, по тази причина в случай че през днешния ден не стартираме да работим с тях, на следващия ден ще имаме проблеми и то не просто нерешени, а неразрешими проблеми, сподели Бърдаров. Той напомни, че от 800 000 роми с висше обучение са 0.5 %, а със приблизително – 9 %. Това значи, че над 90 % от тях са с по-ниско от междинното обучение и то в свят, в който даже за най-елементарна работа се желае компютърна просветеност, уточни Бърдаров. И добави, че по планирани данни през 2050 година тази група ще бъде 1.1 -1.2 милиона души от общо към 5-милионното население на страната. Ако тогава ромите имат същото просветителна конструкция, значи 1 милион души, неактивни на пазара на труда, акцентира Бърдаров. Неговата позиция е, че тъкмо заради тези вероятности, би трябвало да се работи през днешния ден. По думите му има положителни образци в страната. Самият той е работил по план в Стралджа, по който са интегрирани роми в учебно заведение. За една година постигнахме действително повишение на посещаемостта в учебно заведение с 40 % от децата, уточни Бърдаров. И посочи, че планът не е по негово ноу-хау, а приспособяване на непознат модел. Той не е панацея, само че е значимо, че има работещи механизми, както и общности измежду ромите, които са склонни да се интегрират, да се образоват, изясни специалистът. И заключи, че най-важното е да се работи, а не да се подвигат ръце и единствено да се мрънка, че нищо не се получава.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР