Битката от 1916 г. е най-дългата и най-скъпата по време

...
Битката от 1916 г. е най-дългата и най-скъпата по време
Коментари Харесай

Битката при Вердюн, която се превръща в синоним на войната

Битката от 1916 година е най-дългата и най-скъпата по време на войната. Снимка: АП

Битката при Вердюн, Франция, е продължителна поредност от огромни тежки сражения сред немските и френските войски при фортовете на Вердюнската цитадела по време на Първата международна война. Това е едно от най-продължителните и кръвопролитни сражения на Западния фронт по време на Първата международна война. Общият брой на жертвите от двете страни е съвсем 1 млн. души.

На 21 февруари 1916 година в 7:15 сутринта немската войска стартира да обстрелва фортовете и окопите с артилерийски огън. Генерал Ерих декор Фалкенхайн, шеф на Генералния щаб и основен пълководец на Германия, се прицелва във френския град Вердюн поради позицията му на съюзническата линия. Дъгата към Вердюнския укрепен регион се явява опора на цялата френска защита, заради което немското командване взема решение да нападна точно тази цитадела.

Подготовката на Германия за борбата при Вердюн включва едно от най-големите скупчвания на хора и военна техника през Първата международна война. Вердюнската атака е засечена от френски летци още на 11 февруари 1916 година Френски шпионин открива скупчването на немски войски на десния бряг на река Мьоз. През идващите дни французите нареждат десетки оръдия във Вердюн, с цел да се опълчват на немската офанзива.

В интервала 21 февруари – 10 март 1916 година немските войски съумяват да завладяват местността Авокур, форт Дуамон и Морт-Ом. От този миг в хода на военните дейности напредването на германците се забавя, което води до продължителна и напразна поредност от офанзиви и контраатаки на войските на Франция и Германия. 

В бюлетина на Българска телеграфна агенция от февруари 1916 година (стар стил) четем следното:

Париж, 8 февруари 1916 година Официално официално съобщение, обнародвано в 3 часа след обед:

По целият фронт имаше слаби артилерийски дейности, като се изключи север от Вердюн, където артилерията разви известни мощни дейности. В Артоа, на северозапад от височината 140, неприятелят се опита безрезултатно да предприеме две офанзиви с ръчни бомби (…)

***

Париж, 8 февруари 1916 година  Официално официално съобщение обнародвано в 11 часа вечерта:

(…) Навсякъде в цялата област Вердюн артилерията и от двете страни, непрекъснато мощно действаше. На югоизток от Сен Миел бомбардирахме немските позиции в гората Айи. Германците изстреляха прочут брой голямокалибрени снаряди против Сен Дие, бяха ранени седим души и погубен един жител. 

***

Париж, 9 февруари 1916 година Официално официално съобщение, обнародвано в 3 часа следобяд:

(…) Германците, след мощна артилерийска подготовка в региона на Вердюн, нападнаха по здрач нашите позиции на изток от Брабан-на-Мьоза, сред гората Хьоме и Ерб Боа и се затвърдиха в няколко наши предни окопи, само че ние ги откъснахме посредством контраатаки, тук пленихме петдесетина души (…)

***

Париж, 9 февруари 1916 година Официално официално съобщение, обнародвано в 11 часа вечерта:

(…) В региона на Вердюн, германците, след мощна бомбардировка по двата бряга на Мьоза, започнаха ред изключително яростни офанзиви против нашия фронт сред Брабан-на-Мьоза и Ерб Боа. Всички офанзиви против Брабан и Ерб Боа бяха отбити. Межди тези два пункта неприятелят, претърпявайки обилни загуби, можа да завземе гората Хьоме и издадената част от нашата линия на север от Бомон.

***

Париж, 10 февруари 1916 година Официално официално съобщение, обнародвано в 3 часа следобяд:

В региона на север от Вердюн и неприятелят продължи бомбардировката си; ние мощно отговаряхме. През нощта се развиха пехотни боеве по един фронт от 15 километра. Боят яростно продължава от десния бряг на Мьоза чак до пространството на югоизток от Ерб Боа. Ние изпразнихме селото Омон, от което заемаме още една част. След твърдоглав пердах нанесохме на неприятеля доста обилни загуби. На изток от горното село една офанзива ни разреши да завземем още веднъж забележителна част от гората Кор, която  вчера бе превзета от неприятеля. На север от Бомон, една мощна немска офанзива, ориентирана против Ерб Боа, беше спряна от нашия отряд. Според показанията на пленниците няколко немски войскови единици били изцяло унищожени (…)

***

Париж, 11 февруари 1916 година Официално официално съобщение, обнародвано в З часа, следобяд:

В региона на север от Вердюн, боят продължи през цялата нощ със същото озлобление от десния бряг на Мьоза чак до пространството на юг от Орн. Вследствие на ожесточената неприятелска бомбардировка против нашите предни позиции при Брабан на Мьоза, нашите войски изпразниха селото; в тези си дейности те се подкрепяха от тъмнината и от фланговия огън на нашите позиции по левия бряг на Мьоза.

***

Берлин, 12 февруари 1916 година Главният общоприет щаб оповестява от общата основна квартира:

Западен боен спектакъл – Както съобщихме през вчерашния ден, ние използвахме още повече триумфите, които бяхме постигнали на десния бряг на Мьоза. Ние завзехме укрепените села и чифлици Шан – Ньовил на Мьоза, Котлет, Мармон, Бомон, Шамбрет и Орк. Освен това, взехме с припадък всичките вражески позиции до билото на Лувмон. И в този случай неприятелските загуби бяха доста големи; нашите загуби са междинни. Броят на взетите пленници се усили с 7000 души и в този момент възлиза на повече от 10000 души. Взетите военни материали още не са приведени в популярност.

***

Париж, 12 февруари 1916 година Официално официално съобщение, обнародвано в 11 часа вечерта:

В региона на север от Вердюн денем падна, несметен сняг. Действията на артилерията и от двете страни са още изключително мощни по целия фронт, изключително на изток от Мьоза, където боят продължава със същото озлобление. Няколко вражески, изключително яростни, офанзиви против Поавър останаха безрезултатни. Друга една офанзива против нашата позиция: в гората Вош беше също спряна. На запад от Мьоза нямаше никакви пехотински дейности.

***

Берлин, 13 февруари 1916 година Главният общоприет щаб оповестява от общата основна квартира:

Блиндираното барикада Дуамон, което образува най-издадената северна част от основната отбранителна линия на крепостта Вердюн, беше взето през вчерашния ден следобяд с припадък от 24-я Бранденбургски пехотен полк. Укреплението Дуамон се намира крепко в наши ръце.

***

Берлин, 14 февруари 1916 година Главният общоприет щаб оповестява от общата основна квартира:

Западен боен спектакъл - На всякакви места по фронта, имаше мощен артилерийски пердах и пердах с мини (...)

(...) По височините на десния бряг на Мьоза, французите нападнаха на пет пъти и всякога с пресни сили блиндираното барикада Дуамон, само че не сполучиха. Те бяха отблъснати и претърпяха огромни загуби. На запад от укреплението, нашите войски завзеха към този момент Шан-Ньовил и Кот-де-Талу и си пробиха път чак до южния завършек на гората на североизток от Бра. На изток от укреплението, нашите войски взеха с припадък пространните укрепителни постройки на Хардомон. В полето на Вьовр, продължавайки багра, ние преместваме бързо и непрекъснато напред нашия фронт към подножието на Кот Лорен. Според последните вести цифрата на наранените пленници възлиза на към 15000 души. 

***

Париж, 20 февруари 1916 година Официално официално съобщение, обнародвано в 3 часа следобяд:

В региона на Вердюн много мощната бомбардировка продължи през предходната нощ в всякакви браншове, само че не се съпровождаше от дейности на неприятелската пехота. При Епарж попречихме на неприятеля да завземе една яма, формирана от детонацията на една неприятелска мина. От останалата част на фронта няма нищо значимо за известие, с изключение на елементарни артилерийски дейности.

Това е едно от най-продължителните и кръвопролитни сражения на Западния фронт по време на Първата международна война. Завършва на 18 декември 1916 година, без никоя от страните да получи превъзходство. Общият брой на жертвите от двете страни е съвсем 1 млн. души, като от френска страна починалите са 543 000 души, а от страна на Германия -  434 000 души.


Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР