Битката на половете започна в Холивуд. Спокойно, става въпрос за

...
Битката на половете започна в Холивуд. Спокойно, става въпрос за
Коментари Харесай

Битката на половете или историята на един уникален тенис мач

Битката на половете стартира в Холивуд. Спокойно, става въпрос за премиерата на " Battle of the Sexes " . Актьорите Ема Стоун и Стив Карел показаха общия си филм в Лос Анджелис. Световната му премиера ще бъде този петък.

Лентата е отдадена на един исторически тенис конфликт, който се помни до през днешния ден. Събитието се случва през далечната 1973-та в Съединени американски щати, само че поуките от него резонират в днешно време, и то освен в тениса, само че в спорта като цяло, в Холивуд, в политиката, и в цялото ни общество.

 Ема Стоун и Били Джийн Кинг

Ема Стоун и Били Джийн Кинг

Ето защо става въпрос - На 20 септември през 1973-та, първата по това време в женската ранклиста Били Джийн Кинг се изправя против 26 години по-възрастния от нея Боби Ригс в така наречен " Битка на половете ".

Всъщност 55-годишният Ригс е този, който провокира дамата. Дали тъй като е сигурен, че ще вземе премията и ще си върне задълженията (на мафията), или просто ще излъска остарелия си имидж.

Цената на успеха е 100 000 $ , само че има доста по-голяма алегорична стойност. Мачът се организира в Хюстън, само че с помощта на живото предаване на ABC, доближава до милиони американци.

 Били Джийн Кинг и Боби Ригс
Били Джийн Кинг и Боби Ригс

В началото на тенис борбата няма изненада. Ригс " пробива " Кинг в петия гейм за 3-2. В този миг Ригс се опитва да направи шоу за публиката, предусещайки успеха си, само че еуфорията му не трае дълго. Кинг нападна със мощен тенис, прави пробив от своя страна, с цел да приключи сета с 4-6.

 Същата сцена в екранизацията на историческия мач
Същата сцена в екранизацията на историческия мач

Ригс започва втория сет с по-агресивна игра, само че Кинг е готова и стартира да го разиграва по ъглите на корта. Тя съумява да вземе и идващите два сета с покъртителния резултат 3-6, 3-6.

За Кинг успеха е висша, защото е отдадена на жените-атлети като цяло. За Ригс загубата е била същинско проваляне. Съобщава се, че той е бил унищожен, и с часове е останал самичък в хотелската си стая. След това обаче се появяват спекулации, че Ригс е продал мача на черно тото , само че той изрично отхвърля тези обвинявания.

Иронично или не, " Battle of the Sexes " е режисиран от Джонатан Дейтън и Валери Фарис ( " Мис Слънчице " ), които в действителност са съпрузи. Филмът се чака по кината в петък.

Сн. Архив
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР